Rukovanje potomaka nadvojvode Ferdinanda i Gavrila Principa

"Rukovanje za Mir" održano je na manifestaciji u u Grazu (Facebook/Harvey Miller)

I dok su se svjetski čelnici okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Grazu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak. 

Hina piše da su se Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa jedno dugom pružili ruku u sklopu događaja nazvanog „Rukovanje za mir“.

„Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan“, rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.

Niz kulturnih događaja

On je u Grazu organizirao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak. 

Za jedne južnoslavenski junak, za druge srpski nacionalist Gavrilo Princip, ubio je austrijskog prijestolonasljenika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine. 

Mjesec poslije, Austrougari su proglasili rat Srbiji čime je počeo Prvi svjetski rat, koji je završio raspadom Habsburškog carstva. 

Sto godina poslije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arstetten, gdje su Franjo Ferdinand i Sofija pokopani, dok je Branislav Princip filmaš u Srbiji.

Izvor: Agencije