Rudnik Kolubara neće više biti pod vodom

Za manje od deset dana sva voda iz najvećeg rudnika uglja u Srbiji bit će ispumpana.

U kopove Kolubare su se poslije majskih poplava ulile stotine miliona kubnih metara vode, čime je stvoreno drugo po veličini vještačko jezero u Srbiji.

U rudniku sada popravljaju velike bagere, koji su u vodi bili šest mjeseci.   

Goran Tomić, koji u Kolubari radi 25 godina, nadzire radove. Za jedan od bagera kaže da je nosilac proizvodnje, jer se nalazi na mjestu gdje je ugalj najkvalitetniji, pa je prioritet u popravci.

“Očekujemo da što pre završimo ova dva ugljena bagera Glodar 1 i Glodar 4 i pokrenemo već u junu mesecu još dve ugljene linije, koje su veoma bitne za stabilan rad termoelektrane, odnosno elektroenergetskog sistema”, kaže direktor pogona Tamnava Zapadno polje.

Jezero dubine 60 metara

Na svim mašinama su upropaštene skupe elektroinstalacije. Popravka će koštati između 60 i 80 miliona eura.

Nakon poplava, deset bagera ostalo je pod vodom. Sada su svi u fazi remonta. Za mnoge od njih stigli su i novi elektromotori.

U jeku majskih poplava rijeka Kolubara, koja protiče pored rudnika, izlila se u kopove.

Stvoreno je drugo po veličini vještačko jezero u Srbiji, prečnika sedam kilometara i dubine 60 metara, izvještava Đorđe Kostić.

Od 187 miliona kubnih metara vode, koliko je bilo 17. maja prošle godine, danas je ostalo manje od milion kubika.

„Kolubara je u energetskom smislu ponovo onaj glavni faktor i činilac proizvodnje. Podsećam da se na osnovu Kolubarskog uglja proizvodi 52-54 odsto električne energije Srbiji“, kaže Milorad Grčić, direktor RB Kolubara.

Gubici u energetici

Poplave su izazvale velike gubitke u energetici. Srbija je prošle zime uvozila struju, ugalj i plin.

Zbog toga, ali i zbog obaveza prema MMF-u, Vlada razmišlja o poskupljenju struje. Sindikat Kolubare pozdravlja te najave. Kažu, brže će završiti remont.

„Što se tiče nas, trebalo bi da poskupi struja. Samim tim mi više dobijamo kroz remont, za bolje održavanje bagera, znači samim tim više je para u EPS-u i Kolubari. Takve su okolnosti da je ovo zemlja Srbija i mora da se vodi računa o više faktora“, kaže predsjednik sindikata Kolubara Miodrag Ranković.

Kolubara je najveći rudnik na Balkanu. Ugalj koji se tu eksploatiše šalje se ka termoelektranama, koje ga čuvaju za zimu.

U ovoj godini izvučeno je osam miliona tona uglja. S obzirom na poplave, više od planiranog.

Izvor: Al Jazeera