Oglasi

Rudeineh: SAD primorava Palestince da odustanu od Jerusalema

Amerikanci moraju biti svjesni da neće biti mira bez istočnog Jerusalema kao prijestolnice palestinske države, kaže glasnogovornik Mahmouda Abbasa.
Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektiraoEPA - Arhiva

Američka odluka da ukine pomoć vrijednu više od 200 miliona dolara znači da SAD želi primorati Palestince da odustanu od svojih pretenzija na Jerusalim, izjavio je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Taj korak SAD-a samo je nastavak političkih i finansijskih pritisaka na palestinsko rukovodstvo, istakao je Abbasov glasnogovornik, prenosi AP.

On je naveo da Amerikanci moraju biti svjesni da neće biti mira bez istočnog Jerusalema kao prijestolnice palestinske države.

'Preusmjereno' 200 miliona dolara

Palestinci su izrevoltirani odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je priznao Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu i odlučio preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem u maju.

Trumpova administracija saopćila je da ukida bilateralnu pomoć od 200 miliona dolara, prvobitno namjenjenu Palestincima, i da će ih preusmjeriti ka drugim programima.

Po nalogu predsjednika, ta sredstva će biti preusmjerena "na projekte višeg prioriteta negdje drugo", navela je administracija američkog predsjednika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.