Rudeineh osudio plan o širenju suvereniteta Izraela

Benjamin Netanyahu teži da Donald Trump javno podrži širenje izraelskog suvereniteta nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali (EPA)

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh, ocijenio je da je svaki potez koji podriva “prava Palestinaca nepraveden i nelegitiman”, nakon izvještaja da premijer Izraela Benjamin Netanyahu teži da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump javno podrži širenje izraelskog suvereniteta nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji su ranije objavili, pozivajući se na anonimne zvaničnike u Netanyahuovom kabinetu, da on pokušava da dobije takvu podršku prije parlamentarnih izbora 17. septembra, prenosi Beta.

“U odgovoru na izvještaje koje su objavili neki mediji i izvori da Washington može osigurati Netanyahuu poklon da mu pomogne u postizanju uspjeha na predstojećim izraelskim izborima, Nabil Abu Rudeineh je rekao da svaki potez koji narušava palestinska prava ili međunarodno pravo jeste nepravedan i nelegitiman”, javila je zvanična novinska agencija Palestinske uprave Wafa.

Abu Rudeineh nije pomenuo na koji izvještaj misli ali je jedan anonimni zvaničnik iz Abbasovog kabineta u telefonskom razgovoru potvrdio da je to reagiranje na izvještaj u listu na hebrejskom jeziku “Zman Israel”.

Glasnogovornik u Netanyuhuovom kabinetu u međuvremenu je izjavio da je izvještaj “netačan”, a Ambasada SAD-a u Izraelu je odbila da ga komentira.

Podrška za suverenitet

Netanyahu je nedavno izrazio podršku za proširenje suvereniteta Izraela na dijelove Zapadne obale, podsjećaju izraelski mediji.

Abbasov glasnogovornik je upozorio da bi takav potez Izraela “imao opasne posljedice nakon Trumpove deklaracije da je Jerusalem izraelski glavni grad i nastavka upada jevrejskih naseljenika i ekstremista u blagoslovljenu džamiju Al-Aqsa”, prenijela je Wafa.

Trumpova administracija izazvala je gnjev palestinskog rukovodstva priznanjem Jerusalema kao samo izraelskog u decembru 2017. godine, pa potom preseljenjem Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u taj grad, ukidanjem pomoći Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) i zatvaranjem predstavništva Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu.

Abu Rudeineh je rekao i da bi primjena suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali bila “ravna igranju s vatrom”, ocijenivši da se time ne bi “uspostavilo nikakvo pravo ni realnost”.

Palestinska država

Palestinsko rukovodstvo planira osnivanje države Palestine s istočnim Jerusalemom, na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Ono također, kao i veći dio međunarodne zajednice, smatra jevrejska naselja nelegalnim.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu živi više od 600.000 Jevreja među skoro tri miliona Palestinaca.

Prije izraelskih izbora u aprilu Trump je priznao i izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni koju je Izrael osvojio od Sirije, također u Šestodnevnom ratu, i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Agencije