Rudarstvo – dvosjekla oštrica za Australiju

Australija ima jednu od najjačih ekonomija razvijenog svijeta. Izbjegla je recesiju koja je pogodila brojne druge države – dijelom i zbog bogatog rudarskog sektora, koji čini dvije trećine njenog izvoza.

Međutim, da li industrija u procvatu gubi snagu? Da, ako je suditi prema upozorenju iz posljednjeg izvještaja OECD-a, koji predviđa da će rast oslabiti u 2014.

Al Jazeerin reporter Andrew Thomas izvještava iz udaljene Pilbare, regije u Zapadnoj Australiji.

Autonomni kamioni bez vozača su najnovije high-tech komponente rudarske industrije Australije.

Sofisticirani GPS upravlja njima, a kompjuteri u kamionima voze ih osam kilometara. Do cilja se stiže milimetarskom preciznošću. Tamo čekaju strpljivo svoj red.

Rade 24 sata, ne trebaju im pauze i, budući da uvijek voze najefikasnijom brzinom i ne žure, rijetko kada staju zbog održavanja.

‘Najefikasniji rudnik na svijetu’

Kamioni su samo dio priče. Rudarska kompanija Fortescue kaže da će novi rudnik željezne rude biti najefikasniji u svijetu.

Neville Power, direktor  Fortescue Metals Groupa, kaže: “Ovo su rudnici svjetske klase. Superiorni su u smislu globalnih troškova, što nam daje dosta prednosti u poređenju sa drugim svjetskim proizvođačima.”

Iz rudnika, ruda se stavlja u vozove, prenosi do luke i ukrcava na brodove, čija je krajnja adresa Kina.

Po dolasku, ruda se pretvara u čelik.

“Na svaki brod ukrca se 180.000 tona željezne rude. To je dovoljno čelika da se tri puta izgradi poznati most Harbour Bridge u Sydneyju. A, svakih dvanaest sati isplovi po jedan brod i to samo iz ove kompanije”, izvijestio je Thomas.

Vađenje 155 miliona tona rude godišnje, na što Fortescue cilja, donijet će više od 20 milijardi dolara prihoda.

Rivali BHP Billiton i Rio Tinto iskopavaju čak i više.

Posljedice rudarstva

Novac od rudarstva učinio je Australiju bogatom. Ali, to ima svoje posljedice. Australski dolar je narastao, što je izvoz učinilo težim za nerudarske kompanije.

Rudarstvo trenutno čini dvije trećine ukupnog izvoza Australije. Uslužne industrije, proizvedena dobra i turizam su praktično potisnuti sa tržišta.

Paul Cleary, autor knjige “Previše sreće”, kazao je: “Dakle, na neki način, baza našeg izvoza postala je slična onoj u zemljama u razvoju, a to znači da smo veoma izloženi globalnom padu cijena rude i smanjenoj potražnji Kine za tim sirovinama.”

Može li se potražnja smanjiti u Kini? Australski čelik pomogao je gradnju gradova poput onog u Chen Gongu. Ali, zgrade su prazne. U nekim područjima urbani razvoj je požurio ispred urbane migracije.

Čak i bez usporavanja Kine, faza investiranja u sektor rudarstva Australije se smanjuje. Poslovi nestaju jer sve češće automatizirana proizvodnja zamjenjuje radnike.

Ekonomski procvat Australije je i dalje na dobrom putu, ali bi on uskoro mogao postati veoma krivudav.

Izvor: Al Jazeera