Rudari Trepče prekinuli štrajk

Kosovski rudari izašli su iz jame rudnika Trepča  u Mitrovici nakon tri dana i privremeno prekinuli štrajk.

Rudari su dali Vladi Kosova pet mjeseci da usvoji zakon kojim bi se odredio status Trepče kao javnog poduzeća u vlasništvu Vlade.

Ako do tog roka zakon ne bude usvojen, rudari će se vratiti u jamu i nastaviti štrajk.

“Pregovori rudara i predstavnika vlasti trajali su gotovo cijeli dan”, izvijestio je Avni Ahmetaj, reporter Al Jazeere.

On je dodao da rudari danas nisu bili zadovoljni tokom pregovora, jer su od “Vlade Kosova tražili konkretne vremenske rokove kada će se usvojiti zakon kojim bi se odredio status Trepče kao javnog preduzeća u vlasništvu Vlade.”

Svi rudari izašli su nešto poslije 18 sati, a nešto ranije oglasili su se i predstavnici Vlade Kosova, javio je Ahmetaj.

“Premijer Mustafa je izrazio zadovoljstvo odlukom rudara da privremeno prekinu štrajk i ponovio da će kosovske institucije učiniti sve kako bi Trepča dobila pažnju koju zaslužuje”, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Dugotrajne procedure

“Vlada Kosova namerava da preuzme vlasništvo nad Trepčom tek kada se utvrde sve činjenice u vezi sa dugovima. Sve ove procedure verovatno će trajati mesecima, ako ne i godinama, ali rudari … traže brzo rešenje”, javio je ranije Ahmetaj.

Štrajk je počeo u utorak, u znak suprotstavljanja odluci Vlade Kosova, usvojene u Skupštini, da se odloži razmatranje pitanja kombinata Trepča.

Vlada Kosova je dan ranije odlučila da Trepču izdvoji iz Nacrta zakona o javnim preduzećima i izradi poseban zakon o tom kombinatu.

Prethodno su Vlada Srbije i predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova zatražili od zvaničnika u Prištini i međunarodne zajednice da zaustave postupak nacionalizacije kompanije Trepča.

Vlada Srbije upozorila je kako bi jednostrana promjena vlasničke strukture u Trepči mogla ozbiljno destabilizirati odnose na Kosovu.

Trepča je Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat olova i cinka u čijem su sastavu rudnici, topionice olova i cinka, kao i niz postrojenja za preradu i obradu rude.

Osim rudara iz rudnika Stari trg, u oknu su 650 metara ispod zemlje bili i rudari iz rudnika Kišnica i Novo Brdo.

Trepča je bila peti najveći izvoznik u bivšoj Jugoslaviji. Godišnje se proizvodilo 600.000 tona rude i metala.

Izvor: Al Jazeera i agencije