Rudari ‘Stranjana’ ne žele izaći iz jame

Predsjednik Sindikata radnika rudnika entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Sinan Husić stigao na sastanak u upravnu zgradu RMU Zenica, gdje su se sastali predstavnici sindikata i uprave s ciljem rješavanja problematike jame Stranjani, prenose bh. mediji.

Husić je ranije obišao rudnik u Raspotočju, gdje se uvjerio da su radnici, uprkos svim problemima, sačuvali višemilionsku širokočelnu opremu, što je bitno za budućnost RMU Zenica, prenosi portal Klix.ba.

“Imali smo sastanke, a Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH, po svemu što smo imali priliku čuti, nemaju više namjeru investirati u izvođenje radova u pogonu Stranjani. RMU Zenica ostaje u sastavu koncerna Raspotočje i Stara jama, uprava je zadužena da etapno u narednom periodu vrši preraspodjelu rudara iz Stranjana u Raspotočje i Staru jamu. Insistirali smo i obezbijedili smo sigurnost radnih mjesta”, kazao je Husić.

Dodao je da neće govoriti, s obzirom da nema podršku drugih kolega u rudnicima Federacije BiH, o kopanju uglja u nekim jamama, jer to nije u nadležnosti sindikata i time bi preuzeli odgovornost za sva dešavanja u jamama.

Rudari ostaju u jami

Rudari iz Stranjana neće ostati bez posla, iako se u ponedjeljak navečer pojavila informacija da je vršitelj direktora RMU Zenica Edin Pašić trazio od rudnika u Stranjanima spisak radnika koji će završiti “na čekanju”.

“Čuo sam i ja za to sinoć, odmah sam reagirao, to nećemo podržati. Rekao sam to i predstavnicima Elektroprivrede BioH. To nije prihvatljivo”, dodao je Husić.

Rudari prve smjene pogona Stranjani Združenog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u utorak ujutro prvobitno odbili otići na posao, ipak su sišli i ne namjeravaju napustiti jamu dok se ne razriješi situacija oko sudbine njihove jame.

“Nemamo tačne podatke koliko je rudara sišlo u jamu, ali su nam javili da su sišli i da ne namjeravaju izaći”, rekao je za Fenu Pašić.

Nakon što u ponedjeljak prva smjena nije radila, a rudari druge smjene sišli u jamu i radili, protesti bi mogli u utorak zaustaviti rad i u drugoj smjeni.

Rudari protestiraju zbog najavljene preraspodjele radnika iz tog pogona u druga dva pogona, Raspotočje i Stara jama, koja je planirana da se izvede po završetku posla na iskopnom polju u kojem sada kopaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije