Rudari iz Zenice stupaju u generalni štrajk

Predstavnici sindikata rudara i entitetske vlade Federacije BiH nisu postigli dogovor o deblokadi računa rudnika u Zenici, zbog čega će u petak biti održan generalni štrajk.

Najmanje 300 rudara rudnika Zenica i Breza iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH okupilo se jutros ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu, zahtijevajući primjenu kolektivnog ugovora te topli obrok, čija je isplata zaustavljena zbog blokade računa.

Nezadovoljni rudari su poručili da su njihove kolege jutros ušli u jame “Stranjani” i “Stara jama” te da iz njih neće izaći dok predstavnici federalne vlade ne prihvate njihove zahtjeve.

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ponovio je da je “rudnik u Zenici nerentabilan, proizvodi gubitke te nema mogućnost zaduženja kojim bi se podmirile porezne obaveze”.

Smatra i da se protesti nisu trebali održati pred vladom, nego pred zgradom Elektroprivrede BiH.

Ministar obećao rješenje za Brezu

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić navodeći da će Vlada FBiH na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

“Dana 13. septembra 2019. godine će biti realizovana odluka o štajku Rudnika mrkog uglja u Brezi i Rudnika mrkog uglja u Zenici. Ovaj neposluh u Rudniku mrkog uglja u Zenici, radnički neposluh se nastavlja. Od jutros imamo gotovo 200 radnika u rudniku Zenica u jami ‘Stranjani’ i ‘Staroj jami’, te u jami ‘Sretno’ u rudniku Breza, koji su najavili da na kraju smjena neće napustiti rudarske prostorije u kojima borave”, najavio je Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika Federacije BiH.

Moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima. 

Kako je ranije objavila Patria, na protest je u desetak autobusa stiglo oko 600 rudara.

Okupljanje je zakazano nakon upozorenja na loše stanja u rudnicima u Zenici i Brezi, a nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Rudari su uzvikivali: “Lopovi”, “Svi smo mi Zenica”…

Izvor: Al Jazeera i agencije