Rudari iz Đurđevika zabarikadirani u jami

Rudari traže usklađivanje primanja s plaćama proizvodnih radnika (Anadolija)

Rudari u Rudniku mrkog ugljena Đurđevik, njih 60-ak, satima se nalaze zabarikadirani u jami tog rudnika, oko 250 metara ispod zemlje, najavljujući kako će tamo ostati i dalje, jer pregovori sindikata i uprave nisu bili uspješni.

Predsjednik Sindikalnog odbora RMU Đurđevik Said Muhić potvrdio je agenciji Anadolija kako ni nakon sastanka sindikalnih čelnika i direktora rudnika Zijada Rahimića „problem nije riješen“, te najavio kako će rudarski prosvjed biti nastavljen, iako prosvjedi u rudarskim jamama nisu dozvoljeni.

„I direktor Rahimić je sišao u jamu, no još uvijek nemam informaciju je li uspio nešto dogovoriti sa rudarima. Također sam, nešto ranije, silazio u jamu i pokušao sam da problem riješim svojim autoritetom, odnosno da razgovorom sa kolegama, ali oni nisu htjeli popustiti. Odlučni su u svojim zahtjevima. Odbili su čak da pristanu izaći iz jame i da štrajk nastave na površini, u prostorijama rudnika“, rekao je Muhić.

Traži se smjena uprave rudnika, te da odluka o imenovanju Asima Aljića za tajnika društva, a koji je do sada radio izvan tog rudnika, bude stavljena izvan snage.

„Rudari su poručili da članovi uprave mogu jedino sa svojim ostavkama sići u jamu“, dodao je Muhić.

Rudari ne odustaju od zahtjeva

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić ranije je objasnio što su bili ključni razlozi rudara RMU Đurđevik za bunt, navodeći kako se „u svojim zahtjevima rudari ne pomjeraju ni za centimetar“.

„Trebalo je uraditi i novi pravilnik o radu i ličnim dohocima, a time bi bila izvršena pravilnija podjela finansijskih sredstava unutar samog rudnika i u konačnici u određenoj mjeri bile bi povećane plate u neposrednoj proizvodnji. Uvođenje sekretara društva sa strane bila je samo kap koja je prelila čašu“, istaknuo je Husić.

Radnički sindikat Rudnika mrkog uglja Đurđevik održao je 23. kolovoza prosvjed upozorenja ispred upravne zgrade rudnika.

Jedan od istaknutih zahtjeva odnosio se i na usklađivanje plaća proizvodnih radnika (na razini KV radnika u proizvodnom procesu) s prosjekom plaće rudara, odnosno da minimalna osnovna plaća KV radnika iznosi 910 konvertibilnih maraka, te da isplata plaća po tom kriteriju počne od kolovoza.

Izvor: Agencije