Rubinu ruski Superkup

Rubin Kazan slavio je i u maju, kada je osvojio Ruski kup (Reuters)

U finalu Superkupa Rusije u Samari, Salvatore Bocchetti i Vladimir Dyadyun postigli su golove u prvom poluvremenu i osigurali svojoj ekipi FC Rubin Kazan pobjedu nad Zenitom iz St. Petersburga.

Trener Rubina, Kurban Berdyjev, prepustio je Zenitu ulogu favorita i u meč ušao sa pet defanzivnih igrača, ali su osvajači ruskog Kupa prvi zaprijetili, kada je u devetoj minuti Roman Ermenko ugrozio protivnički gol.

Golman Sergei Ryzhikov spasio je svoj tim kada je napadač Zenita, Aleksandr Kerzhakov zaprijetio opasnim šutem, ali je nakon toga u 28. minuti vodstvo ipak preuzeo Rubin.

Odlična reakcija

Defanzivac Bocchetti odlično je reagirao na ubacivanje Ermenka sa desne strane i glavom doveo svoju ekipu u vodstvo. Deset minuta kasnije, Rubin je preko Dyadyuna postigao i drugi pogodak na asistenciju Nicolasa Lombaertsa.

Nekadašnji napadač Rubina, Aleksandr Bukharov, zaigrao je u drugom poluvremenu, te donio Zenitu dominaciju na terenu, ali Roman Shirokov nije uspio iskoristiti dvije dobre šanse koje su mu se ukazale.

Kako se Rubin povlačio dublje u odbranu, Bukharov i Shirokov su izgledali sve opasnije u napadu, ali svoje šuteve nisu uspjeli pretvoriti u pogotke.

Rubinu je ovo drugi Superkup Rusije, nakon što su 2010. godine savladali CSKA Moskvu sa 1:0.

Izvor: Agencije