Oglasi

Ruanda: Potvrđene doživotne kazne za genocid

Lideri bivše vladajuće stranke žalili su se na presude, ali je sudija Theodor Meron potvrdio kazne za genocid izvršen 1994. godine.
Ove godine obilježenja je 20. godišnjica genocida u kojem je ubijeno oko 800.000 ljudi u tri mjesecaAP

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Ruandi potvrdio je kazne doživotnog zatvora za dvojicu lidera bivše vladajuće stranke zbog učestvovanja u genocidu 1994. godine.

Matthieu Ngirumpatse i Edouard Karemera, bivši predsjednik i zamjenik predsjednika Nacionalnog revolucionarnog pokreta za razvoj, osuđeni su 2011. godine na kazne doživotnog zatvora zbog učešća u genocidu i za zločine protiv čovječnosti.

Kako podsjeća AFP, njih dvojica su osuđeni na doživotne kazne zatvora i zbog toga što nisu spriječili ili osudili zločine koje je 1994. godine počinila milicija njihove stranke Interahamve.

Ngirumpatse i Karemera uložili su ranije žalbe na presude, ali je apelacioni sudija Theodor Meron rekao da je presuda i kazna za njih dvojicu potvrđena.

Genocid u tri mjeseca

Ngirumpatse je uhapšen u junu 1998. godine u Maliju, nakon čega je prebačen u Arushu u Tanzaniji, gdje je sjedište ICTR-a.

Karamera je iste godine uhapšen u Togou.

Oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjine Tutsi, ubijeno je u genocidu u Ruandi 1994. godine za samo tri mjeseca.

Među ubijenim je bilo i umjerenih pripadnika većinske Hutu etničke grupe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.