Ruanda će dronovima dostavljati lijekove

Ruanda bi trebala postati prva država koja je uspostavila komercijalnu mrežu isporuke dronovima. U državi sa slabom putnom infrastrukturom, namjera je da bespilotne letjelice dostavljaju zalihe krvi i prijeko potrebne lijekove u udaljene klinike.

Za razliku od zloglasnih vojnih letjelica koje siju smrt, dronovi koje koriste u Ruandi dizajnirani su da spašavaju živote.

Od sljedećeg mjeseca, liječnici i medicinske sestre u udaljenim područjima Ruande moći će hitno naručiti krv i lijekove SMS-om. Dron će letjeti do klinike, pomoću GPS koordinata i, umjesto slijetanja, padobranom će ispustiti mali paket. Nakon toga, vratit će se u bazu, dobiti nove baterije i biti spreman za narednu isporuku krvi ili cjepiva.

Kompanija Zipline, koja stoji iza projekta, kaže da će letjelice moći isporučivati do 150 paketa dnevno u 21 ustanovu.

Tehnologija kompanije formirane u Silicijskoj dolini, u američkoj državi Kaliforniji, ima flotu od 15 letjelica.

Problemi trajanja baterije, tereta osjetljivog na temperaturu i pitanjima sigurnosti – uspješno su riješeni.

I humanitarne, i komercijalne dostave

Iako je riječ o humanitarnom projektu, dronovi će se očigledno moći koristiti i za komercijalne dostave.

U realizaciji projekta u Ruandi, ta tehnološka firma se udružila sa američkom kurirskom službom UPS.

“Ovo je jedan od najboljih načina da Saveznoj agenciji za aviopromet pokažemo da se ova tehnologija može koristiti u SAD-u. Podaci iz Ruande o desecima tisuća sati sigurnog leta ubrzat će proces uvođenja ove tehnologije”, tvrdi Keller Rinaudo, direktor Ziplinea.

Usprkos napretku u posljednjih nekoliko godina, Ruanda još treba raditi na pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite. Jedna je od najsiromašnijih zemalja svijeta, a veliki broj stanovnika živi u udaljenim područjima.

Izgradnja i upravljanje bolnicama je skupo, tako da vlada te zemlje ima interes da prva u svijetu uspostavi komercijalnu mrežu isporuke dronovima.

Nakon što dronovi polete, litre krvi koja su ranije kopnom putovale danima ili tjednima, sada će do pacijenata dolaziti u samo nekoliko sati.

Izvor: Al Jazeera