Ruairi O'Connell: Kosovo ima pravo na oružane snage

Kosovo treba poštivati pravila, a Srbija se držati svojih obaveza, tvrdi britanski ambasador na Kosovu (Facebook)

Velika Britanija smatra neophodnim postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u postojećim granicama, smatra ambasador te zemlje u Prištini Ruairi O'Connell.

On odluku Kosova o povećanju poreza na 100 posto na robu uvezenu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine) definira kao “reakciju na provokaciju”, a aktivnosti na povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova vidi kao pokušaj destabilizacije.

U razgovoru s građanima na Facebooku, O'Connell navodi da, “šta god da se desi, neophodno je da obje strane budu ozbiljno uključenje u postizanje tog sporazuma”, prenio je Tanjug.

U interesu svih je da vide, kako je naveo, “dvije suverene i nezavisne države u prijateljskim odnosima”.

‘Obje države se trebaju ozbiljno angažirati’

Što se Kosova tiče, njegov savjet se, kaže, nije promijenio i isti je kao i svih prethodnih mjeseci, a to je potreba da se postigne dogovor o pregovaračkoj strukturi, koja će biti angažirana na konačnom sporazumu i njegovoj primjeni u skladu s principima Evropske unije i podrške građana.

Velika Britanija, dodao je, nema rok do kada bi dvije strane trebale postići konačni sporazum, ali je važno da on bude sveobuhvatan i da obezbijedi napredak obje države.

“Danas može izgledati nevjerovatno, ali ima bezbroj slučajeva gdje su dvije neprijateljske države danas prijateljske. Rokova nema, ali ne treba gubiti vrijeme i mislim da bi se obje države trebale ozbiljno angažirati”, rekao je O'Connell.

Na pitanja koja su se odnosila na transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, britanski diplomata je ponovio stav Ujedinjenog Kraljevstva da Kosovo ima pravo da ima oružane snage.

“Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je pravo Kosova da stvori svoje oružane snage. Nastavljamo podsticati Kosovo da se ponaša odgovorno i transparentno u konsultaciji sa saveznicima NATO-a i da poštuje svoju posvećenost KFOR-u, uključujući i razmjenu pisama 2012. i 2013. godine”, naveo je on.

Pravila CEFTA-e se moraju poštovati

Na pitanje da li je Velika Britanija spremna budućim oružanim snagama Kosova ustupiti i vojnu opremu, O'Connell je upitao: “Da li zaista mislite da je to najvažnija stvar koja je Kosovu potrebna sada?”

Komentirajući mjeru Kosova o uvođenju 100 posto poreza na robu iz Srbije, britanski diplomata kaže da je tu riječ o “provokaciji i reakciji”.

On je rekao da njegova zemlja razumije okolnosti koje su natjerale Vladu Kosova da donese odluku o tome te da su one preduzete kako bi se preduprijedile negativne posljedice.

“U ovom slučaju, CEFTA ima pravila i mehanizme koji se moraju poštovati. Kosovo treba poštivatie ta pravila ako želi biti tretirano kao ozbiljna država. Međutim, Srbija bi se trebala držati svojih obaveza. Obje strane bi trebale izbegavati akcije koje ugrožavaju sigurnost i povećavaju tenzije”, rekao je O'Connell.

Izvor: Agencije