RSF: Zaštititi medije i njihovu misiju tokom pandemije

Novinari postaju kolateralne žrtve, suočeni s napadima raznih neprijatelja slobode štampe (EPA)

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su nacionalne i evropske institucije da zaštite medije dok ispunjavaju svoju javnu misiju u rizičnim uvjetima pandemije korona virusa, kada novinari postaju kolateralne žrtve, suočeni s napadima raznih neprijatelja slobode štampe – uključujući neke vlade, koje iskorištavaju situaciju da se obračunaju sa svojim kritičarima.

Ova organizacija u saopćenju navodi slučaj hapšenja Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs, i oduzimanja njene opreme u Novom Sadu, prenosi Tanjug.

Iz RSF-a navode kako je Ana Lalić puštena iz pritvora sljedećeg jutra te da je premijerka Srbije Ana Brnabić povukla odluku Vlade o tome da samo krizni štab može davati informacije o korona virusu i izvinila se.

Pogubni mađarski primjer

Reporeteri bez granica podsjećaju da novinarka ipak može dobiti do pet godina zatvora i novčanu kaznu te da bi i njeni izvori mogli biti ugroženi zbog oduzimanja njene opreme.

Ovaj slučaj RSF tumači kao primjer “šireg trenda na Balkanu i na istoku Evropske unije”, gdje države represivne zakone za borbu protiv pandemije Covid-19 koriste kako bi suzbili slobodu štampe.

“Evropska unija bi trebala osigurati da se mađarski virus ne proširi na cijeli Balkan i srednju Evropu”, kaže Pavol Salaj, šef RSF-a za EU i Balkan.

Aludirao na mađarski zakon o vanrednom stanju tokom korona virusa, koji predviđa kazne do pet godina zatvora zbog širenja lažnih vijesti, dok Vlada u praksi odlučuje “šta je istina”.

Izvor: Agencije