RS: Zdravstveni radnici traže redovne plate

Zdravstveni radnici u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska traže da plate dobijaju bez kašnjenja.

Predstavnici Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske pozvali su poslodavce na hitnu isplatu novembarske plate u svim zdravstvenim ustanovama na području tog bh. entiteta.

Kažu kako u nekim ustanovama kasne i dvije plate. Zbog toga su organizirali javno informiranje zdravstvenih radnika u bolnicama i kliničkim centrima u RS-u.

Podsjetili su na dugovanja zdravstvenih ustanova za doprinose iz prethodnih godina, te loše uvjete rada.

Smatraju kako su potrebne izmjene zakona u oblasti zdravstva, kao i donošenje novih. Ipak, plata je prioritet, inače će, kako kažu, biti prinuđeni Novu godinu dočekati ispred Vlade RS-a.

Reakcija Ministarstva zdravlja

Predstavnici Unije sindikata poručuju kako je trenutno zdravstveni sistem u RS-u među najlošijim u svijetu.

Reagiralo je i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske:

“Povodom informativnih zborova manje grupe radnika, koji su danas održani u pojedinim zdravstvenim ustanovama, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske napominje da su u svim zdravstvenim ustanovama plate radnika u 2015. godini isplaćivane na mjesečnoj razini. Naglašavamo da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uložilo ogromne napore da u postojećim ekonomsko-socijalnim uslovima ne dođe do otpuštanja radnika u zdravstvenim ustanovama ili smanjivanja plata”, kažu u saopćenju iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: Al Jazeera