RS se zadužuje za još 147 miliona eura

Vlada bh. entiteta Republika Srpska  Narodnoj skupštini predložila je novo, 147 miliona eura teško, zaduženje.

Gotovo 90 posto iznosa zaduženja predviđeno je za budžetsku potrošnju, između ostalog, i za plaće javnih službi i njihovo povećanje na nivo od prije dvije godine.

Ukupan dug ovog bh. entiteta na kraju prošle godine bio je blizu 55 posto bruto društvenog proizvoda, javlja iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Entitetski sindikat postavio je rok Vladi. 1. april je krajnji termin da vrate plaće bužetskih zaposlenika na nivo iz 2012. godine. Tada su, zbog mjera štednje, plaće smanjene.

“Ako je neko imao 400 konvertabilnih maraka [200 eura] i ako je bilo smanjenje 10 odsto, onda je to 40 maraka [20 eura]. Ako je neko imao platu, recimo, 600 maraka [300 eura] i ako je smanjenje bilo 20 odsto u dva puta, onda je to 120 maraka [60 eura] smanjenje”, objašnjava Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Novo zaduženje

Vlada je obećala da će tokom godine to i učiniti. Zato se, između ostalog, odlučila zadužiti.

Od ukupnog zaduženja, koje iznosi 147 miliona eura, blizu 127 miliona eura je dugoročno zaduženje za budžetsku potrošnju tokom cijele godine.

Tri miliona eura za smještaj studenata, milion i po eura više za nabavku računara u školama i 12,5 miliona eura za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

Iz Vlade pojašnjavaju da će ta sredstva biti osigurana dijelom iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, kreditom Svjetske banke, manjim dijelom kreditom komercijalnih domaćih banaka te emisijom obveznica. U Vladi pojašnjavaju kako je taj novac planiran budžetom.

“Ova odluka ništa neće promijeniti sa stanovišta duga RS-a, ukupnog duga, jer RS više sredstava servisira nego što se zadužuje”, kaže Zoran Tegetlija, ministar finansija RS-a.

Zabrinuta opozicija

Opozicija taj potez naziva katastrofom. Tvrdi da je nezakonito usvojiti odluku o dugoročnom zaduživanju, kako bi potom Vlada određivala kad i koliko novca će uzeti od raznih kreditora.

Nisu protiv rješavanja smještaja studenata i boračkih kategorija, ali brinu ih uvjeti.

“Zašto po komercijalnim kreditima? Zašto do sedam odsto kamatna stopa? Zašto period otplate četiri godine? Zašto nisu neka druga, povoljnija sredstva? Ova Vlada niti ima jasnu viziju, niti strategiju, niti zna šta radi, nego samo zadužuje, zadužuje, zadužuje…”, kaže Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa.

Protiv zaduživanja Vlade je i ekonomista Damir Miljević. Kaže kako nije problem samo to što Vlada nema novca za određene projekte, već to što je ovo izborna godina.

“Stambeno zbrinjavanje boraca i studentski paviljon trebalo je da budu finansirani iz razvojne komponente Investiciono-razvojne banke RS-a, a nisu, pa se sad poseže za kreditnim zaduženjem kako bi se u predizbornoj kampanji te dvije grupacije, vrlo značajne, a to su studenti i borci, na neki način … tako, umirili”, rekao je Miljević.

I Sindikat je svjestan da će dijelom tog novca Vlada vratiti plaće na nivo iz 2012. godine. Ipak, kažu da su protiv zaduživanja. Pojašnjavaju kako su Vladi predlagali drugi izvor za punjenje budžeta – rješavanje problema sive ekonomije. Međutim, kažu da Vlada to nikad nije ni razmatrala.

Izvor: Al Jazeera