RS: Rad na crno i plata u koverti

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u toku je izrada Strategije zapošljavanja za naredne četiri godine.

U Nacrtu tog dokumenta navodi se da je entitetska privreda suočena sa brojnim problemima. Privreda nije dovoljno aktivna, nema dovoljno ulaganja, sistem obrazovanja nije usklađen sa potrebama privrede, koja, kako se navodi u Nacrtu strategije, nije dovoljno konkurentna.

O tom dokumentu raspravljali su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Nisu rijetkost preduzeća bez ijednog zaposlenog, koja ostvaruju dobit, navodi se u Nacrtu strategije zapošljavanja u Republici Srpskoj za naredne četiri godine.

Ima i firmi sa jednim ili dva zaposlena. Među njima je i Israeli Investment Group Balkan iz Banjaluke sa jednim zaposlenim. To je balkanska filijala Israeli Investment Group Overseas registrovane u Commonwealth of Dominica. U javnosti je ta firma poznata kao potencijalni kupac kapitala entitetske Vlade u Rudnicima željezne rude Ljubija kod Prijedora.

„Mi znamo tačno šta radimo, šta nudimo i kakve imamo planove“ kazao je Eugenij Zotov, iz kompanije Israeli Investment Group. 

Prema podacima Poreske uprave iz 2013. godine, 106 preduzeća u RS-u bez ijednog zaposlenog ostvarilo je dobit u iznosu većem od 1,7 miliona eura.

Osim toga, prema strategiji, najveći problemi za privredu su rad na crno, prijavljivanje radnika na minimalac i isplata ostatka u gotovini, kao i neredovna uplata doprinosa.

Nacrt strategije zapošljavanja

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS-a kaže da je loše stanje u privredi činjenica. Zato su zajedno sa Vladom učestvovali u izradi Nacrta strategije zapošljavanja.

„Mene pomalo nervira što to priča neko ko je odgovoran za smanjenje takvih negativnih dešavanja. Znači, odgovornost države je da kontroliše sve ove segmente, koje ste nabrojali, a mi smo u proteklom periodu dali maksimalnu podršku državi za suzbijanje toga“, rekao je Trivić.

Protiv “rada na crno” borba traje svakog dana, kažu u Inspektoratu RS-a. Napominju da je novi Zakon o radu pooštrio sankcije. Poslodavci, koji ne prijave radnika, plaćaju kaznu od 2.500 do 10.000 eura, poručuju iz Inspektorata.

„Trenutno imamo 31 republičkog inspektora rada, koji u prosjeku godišnje izvrše, evo recimo prošle godine oko 6.600 inspekcijskih kontrola i konkretno u prošloj godini su zatekli 970 radnika, koji sa poslodavcem nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, odnosno radili su na crno“, kazala je Dušanka Makivić iz Inspektorata.

Povećanje zaposlenosti jedan je od strateških ciljeva entitetske Vlade navedenih u Nacrtu strategije. To se naročito odnosi na radna mjesta u privredi.

„U entitetskom Inspektoratu poručuju da će i dalje preduzimati korake kada je riječ o borbi protiv rada na crno. S druge strane, Unija udruženja poslodavaca RS poručuje da bez obzira na mjere Vlade nisu sigurni da li će privreda isplivati iz trenutne krize, jer, kako kažu, za to treba politička volja“, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera