RS privremeno prekida saradnju sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPA-om

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a potom i Narodna skupština tog entiteta odlučile su, na danas održanim vanrednim sjednicama, da privremeno prekidaju saradnju s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, Sudom Bosne i Hercegovine i SIPA-om.

Prvo je to učinila Vlada, a u večernjim satima i Skupština.

Osim toga, Vlada RS-a naredila je MUP-u da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u Novom Gradu je provedena do sada najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. godine.

Uhapšeno je pet osumnjičenih, a obavljeni su pretresi na četiri lokacije. Kako navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, slobode je lišeno pet osumnjičenih: Ljuban Babić (1962), Ranko Balaban (1959), Rajko Karlica (1968), Mirko Odžić (1960) i Milenko Brčin (1963).

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na tom području.

‘Grubo kršenje međupolicijske saradnje’

Na današnjoj sjednici Vlada RS-a se upoznala s postupanjem pripadnika SIPA-e u općini Novi Grad, pretresu zgrade policije, zgrade općinske uprave i komunalnog preduzeća u tom gradu.

„Postupak pripadnika SIPA-e po zahtjevu Tužilaštva BiH, po nalogu Suda BiH predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje, jer se istim dovodi u pitanje povjerenje u MUP koji je do sad uvijek sarađivao sa bezbjedonosnim agencijama u BiH, i Sudom i Tužilaštvom BiH“, rekao je entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je, čitajući zaključke s vanredne sjednice, izjavio kako je „Sud BiH iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni iako su imali mogućnost da od MUP-a RS-a traže da im dostavi dokumentaciju u vezi tog predmeta ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju“.

„Vlada RS-a konstatuje da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i SIPA-e protivno Ustavu BiH i Ustavu RS-a“, naveo je Lukač i dodao da Vlada RS-a ostaje opredijeljena za korektnu saradnju.

Tužilaštvo BiH: Nema nedodirljivih

S druge strane, iz Tužilaštva BiH poručuju da ta institucija te Sud BiH i SIPA postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima te u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.

Dodaju kako svako ometanje rada pravosuđa predstavlja krivično djelo čiji će počinioci biti procesuirani.

“Pretrese je naredilo Tužilaštvo i Sud BiH zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom / Novom Gradu, bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u Mjesnoj zajednici Maslovare. Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve upotrebe sile”, navodi se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na odluku iz Republike Srpske reagovala je i SIPA, poručivši kako su njeni službenici “u konkretnom slučaju postupali u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i po naredbi nadležnog Tužilaštva, te bi svako komentarisanje političkih odluka određenih institucija bilo neprofesionalno i izvan njihovih nadležnosti”.

Pet osumnjičenih

Na samoj sjednici Narodne skupštine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kako je akcija SIPA-e “gruba provokacija”.

“SIPA je poništila sve dosadašnje rezultate saradnje i odlučila je da ignoriše institucije Republike Srpske, pretresom Policijske stanice u Novom Gradu u delikatnim okolnostima koje su mogle da izazovu oružani sukob. Zbog savjesti, u Novom Gradu to se nije dogodilo”, rekao je Dodik.

Pozvao je poslanike da usvoje zaključke Vlade, među kojima je i ona da se zbog djelovanja SIPA-e prekida saradnja sa tom agencijom, kao i sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

“Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće probati našu odlučnost. Moramo jasno poručiti svima da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati, te da će prekid saradnje trajati dok se procedure ne uspostave u skladu sa nadležnostima u BiH“, dodao je Dodik.

Opozicija nije prisustvovala u radu posebne sjednice.

Mektić: Začuđujuća reakcija

Može se razgovarati o tome na koji način se provode određene istrage, no reakcija entitetske vlasti u Banjoj Luci je začuđujuća, kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iz u Republici Srpskoj opozicionog, a na državnom nivou vladajućeg SDS-a.

Tvrdi kako su slične istrage vršene i u vrijeme kada je SNSD Milorada Dodika bio na vlasti na nivou BIH.

Smatra kako u pozadini stoje sasvim drugi razlozi – istrage kriminala.

”Kad su oni deset godina bili na nivou institucija BIH. Kad su direktori SIPA-e bili oni koje su oni imenovali, pretreseno je deset policijskih stanica, četiri opštine, dvije mjesne zajednice i niz još nekih drugih objekata. To njima nije bio problem uopšte.  Istrage su došle pred vrata, treba nekome zakucati sad na vrata samo. I neko mora odgovarat za neke stvari. Tu je ključni problem. Radi se o ozbiljnim istragama gdje su pokradene i izvučene ogromne pare”, rekao je Mektić.

Izetbegović: RS nema pravo da se ovako ponaša

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je iz Ankare kako “RS nema pravo da se ovako ponaša”.

Prema njegovim riječima, svi u BiH moraju da poštuju zakone i da se ponašaju u skladu s njima ili će u protivnom snositi posljedice.

Podsjetio je i kako se predsjednik RS-a Milorad Dodik “slično ponaša već 10 godina”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao kako se sva pitanja u Bosni i Hercegovini moraju rješavati dijalogom i hladne glave.

“Zakoni u BiH moraju biti primjenjivani i poštovani i važeći zakoni moraju biti poštovani sve dok novi ne budu usvojeni. Suradnja u BiH, među njenim narodima, ne smije biti ograničavana ni na koji način”, rekao je Čović.

U međuvremenu su stigle i reakcije iz Stranke demokratske akcije (SDA), odnosno Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović smatra da je odluka RS-a opasna i da dovodi do destabilizacije Bosne i Hercegovine.

“Prvi put imamo situaciju da je odlukom jednog entitetskog tijela proizveden konflikt. Vrlo, vrlo ozbiljna situacija. Ovo je elementarno kršenje Dejtonskog sporazuma. Oni koji to čine, čine krivično djelo”, smatra Džaferović.

Iz HDZ-a BiH poručuju kako bi prekid saradnje dodatno zakomplikovao ionako već komplikovanu situaciju.

“Nikome ne bi trebalo biti u interesu da se suradnja prekine, nego da se ona nastavi i da se radi na rješavanju problema koji su doveli do prekida suradnje”, ukazuje Bariša Čolak.

OHR: Pravosudni organi imaju nadležnost u cijeloj BiH

Pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, rečeno je u Uredu visokog predstavnika.

Takvoj izjavi pridružili su se Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU, te ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, Španije, Japana, Turske, Francuske, Kanade i Italije.

Navedeno je i kako se spomenuta jurisdikcija ne smije osporavati i mora se u potpunosti i bezuvjetno poštovati, jer “entiteti imaju ustavnu obavezu da djeluju u skladu s odlukama institucija BiH”.

U međuvremenu je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je smijeni jer bi “to značilo da je Republika Srpska još jednom pobijedila, visoki predstavnik izgubio, a BiH konačno izgubila priliku da samostalno postigne određene dogovore”.

Rekla je i kako je informisana da postoji lista na kojoj se nalazi nekoliko funkcionera iz Republike Srpske koje bi visoki predstavnik trebao smijeniti.

Komentarišući reakcije iz Sarajeva, Cvijanović je rekla kako se Republika Srpska “apsolutno ponaša u skladu sa Ustavom”.

“Njihove reakcije me više ne nerviraju. Pokazuju nemoć jedne države da sama, na osnovu dijaloga i unutrašnjeg dogovora, izgradi sve svoje mehanizme, bez pozivanja stranaca da reaguju”, rekla je Cvijanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije