RS: Kako platiti tekuće obaveze?

Vlade oba bh. entiteta posljednjih mjeseci tekuće obaveze plaćaju novcem od prodaje obveznica i trezorskih zapisa.

Ekonomisti tvrde da to nije dugoročno rješenje, a novog aranžmana sa MMF-om nema.

Koliko novca nedostaje RS-u i da li će hartijama od vrijednosti moći to da nadoknadi?

Vlasti u RS-u nemaju konkretan odgovor na pitanje kako nadoknaditi blizu 150 miliona eura. Toliko novca nedostaje budžetu nakon što je propao dogovor sa MMF-om.

Rebalans budžeta

Zbog toga bi mogle kasniti isplate plata i penzija, te druge budžetske obaveze, a entitetske vlasti uvjeravaju da će taj problem biti riješen.

“Vlada RS-a, sve što je u njenoj nadležnosti, uključujući i rebalans budžeta, donosiće u redovnoj skupštinskoj proceduri i obezbijediće nesmetano funkcionisanje institucija u 2015. godini”, kazao je ministar finansija RS-a, Zoran Tegeltija.

“U prvoj polovini ove godine bilo je sedam aukcija trezorskih zapisa i obveznica Vlade RS-a. Na taj način ovaj entitet se zadužio više od 98 miliona evra”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Ljiljana Smiljanić.

Vlada nastavlja sa emisijom obveznica i trezorskih zapisa. Nova aukcija najavljena je u ponedjeljak.

Ukoliko bude uspješna, entitet će se zadužiti za još 20 miliona eura. Kupci su najčešće banke.

U banjalučkoj Novoj banci, kažu da su do sada kupili hartije od vrijednosti Vlade RS-a u iznosu od 30 miliona eura. Kažu da se isplati.

 „Banke su se pojavljivale iz razloga velike likvidnosti i pada kamatnih stopa na ino tržištu, jer na ino tržištu kamatne stope za držanje sredstava su nula ili čak u zadnje vrijeme i negativne”, rekla je Jasna Zrilić iz Nove banke.

Ipak, ekonomisti upozoravaju kako hartije od vrijednosti ne mogu biti dugoročna podrška budžetu.

Smatraju da se ne može odštampati dovoljno obveznica i trezorskih zapisa.

 „Ovo je ekonomska politika već godinama. Zaduži se, potroši pare. Onda čekaj ko će ti dalje dati pare, da nijedne sekunde niko nije razmišljao makar tri godine unaprijed”, tvrdi ekonomski analitičar, Svetlana Cenić.

Kupljene obveznice

Iako ih kupuju, bankari upozoravaju. Neće još dugo moći investirati u hartije od vrijednosti. Kažu da im ne ide na ruku to što kupljene obveznice teško plasiraju dalje u slučaju da im zatreba gotovina. 

 „Vi u sekundarnoj prodaji niste sigurni da ćete naći brzo i u određnom velikom iznosu kupce za te hartije”, zaključila je Jasna Zrilić.

Ograničenja postoje i u samoj Vladi. Odlukom o zaduživanju određeno je da se Vlada RS u ovoj godini može dugoročno zadužiti maksimalno 140 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera