RS: ‘Bošnjački jezik’ u đačkim knjižicama

Đaci su učili iz udžbenika bosanskog jezika, a u knjižice je upisan 'bošnjački jezik', kaže Salkić (Al Jazeera)

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić upozorio je da je u tom bh. entitetu na sceni novi pritisak na bošnjačku djecu i prisiljavanje da izučavaju jezik koji ne žele.

Salkić je pojasnio da je posljednjih dana primio više žalbi roditelja bošnjačke djece iz Zvornika, Prijedora i drugih mjesta u RS-u na đačke knjižice u kojima je umjesto ranijeg termina “bosanski jezik“ navedeno “bošnjački jezik“.

”Ovim Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a krši Ustav BiH, kojim je definisano da su službeni jezici u BiH bosanski, hrvatski i srpski. Na ovaj način resorno ministarstvo u RS-u vrši diskriminaciju i vrijeme je da se svi u BiH pozabave da prestane tortura, diskriminacija i zloupotrebe u obrazovanju, jer u entitetu RS poprimaju drastične razmjere i situacija može potpuno eskalirati početkom naredne školske godine”, rekao je Salkić agenciji Fena.

Problem za OHR

Entitetski potpredsjednik ukazuje da su đaci učili iz udžbenika bosanskog jezika, a u đačke knjižice im je upisano “bošnjački jezik“.

Problem tim đacima može biti i upis u srednje škole na području Federacije BiH, gdje terminološki ne postoji “bošnjački jezik“, ukazuje Salkić i dodaje da bi to značilo da se krši zakon kod bodovanja za upis iz jezika koji u tom entitetu ne postoji.

”Očekivao sam od novog ministra prosvjete i kulture u RS-u Dane Maleševića da će ići ka rješavanju problema u obrazovanju u RS-u, ali čini se da on nastavlja praksu svog prethodnika – što je gore po Bošnjake, to bolje”, naveo je Salkić.

Sve ovo, kazao je, nije problem samo Bošnjaka, već i za Vijeće za implementaciju mira i OHR u BiH i sve koji u Bosni i Hercegovini treba da štite Dejtonski sporazum.

Salkić je podsjetio i da Ustav RS-a nije usklađen s Ustavom BiH, jer nisu navedeni precizni nazivi koji se jezici koriste u RS-u. 

Slučaj upisivanja termina ”bošnjački jezik” u đačke knjižice dolazi nakon ranije borbe roditelja bošnjačke djece u Konjević-Polju i Vrbanjcima da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, zbog čega su više mjeseci protestovali i ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije