Rouhani: Žnjet ćete mržnju posijanu u Jemenu

Ubijanje civila u Jemenu neće donijeti moć, niti ponos Saudijskoj Arabiji, kaže Rouhani (AFP)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani oštro je kritizirao Saudijsku Arabiju za davanje finansijske pomoći i oružja, kako je kazao, teroristima u Siriji, Libanu i Iraku i upozorio kraljevsku porodicu u Rijadu da će “žnjeti mržnju koju su posijali u Jemenu“.

“Zašto bombardirati nevine, jemenski narod, koje ciljeve slijedite, hoće li vam ubijanje djece donijeti moć? Zasadili ste sjeme mržnje na ovim prostorima i vidjet ćete odgovor prije ili kasnije. Ne bombardirajte djecu, starce i žene u Jemenu. Napadi na potlačene donijet će sramotu za agresora”, poručio je Rouhani.

U obraćanju na vojnoj paradi u Teheranu, koje je prenosila iranska državna televizija, Rouhani je rekao da ubijanje civila u Jemenu u zračnim udarima koalicije pod kontrolom Rijada neće donijeti moć, niti ponos Saudijskoj Arabiji, prenijela je agencija AP.

Kritike Rijadu

Rouhani je, također, optužio Saudijsku Arabiju da osigurava oružje i finansijska sredstva za terorističke grupe na Bliskom istoku.

Ranije ovog mjeseca, Saudijska Arabija je odbacila poziv Irana da prekine zračne napade u susjednom Jemenu, poručivši Teheranu da se ne miješa u sukob.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju devet arapskih zemalja, koja uz podršku SAD-a od 26. marta u Jemenu svakodnevno izvodi zračne napade kako bi spriječila šiiitske pobunjenike Husije povezane s Iranom da preuzmu nadzor nad cijelom teritorijom Jemena.

Saudijska Arabija u toj pobuni vidi prijetnju za vlastitu sigurnost, prenijele su agencije.

“Kako može Iran tražiti da prekinemo borbe u Jemenu… Došli smo u Jemen da pomognemo legitimnoj vlasti, a Jemen se Irana ne tiče”, poručio je ranije saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal u Rijadu, na konferenciji za novinare s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom, koji je Saudijskoj Arabiji izrazio političku podršku u pogledu Jemena.

Izvor: Agencije