Rouhani: Ženama dozvoliti da idu na utakmice

Iran, Nogomet, Stadion, Navijači
Vjersko rukovodstvo vjeruje da ženama nema mjesta na stadionima na kojima muškarci uzvikuju vulgarne parole (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je na ukidanje desetljećima duge zabrane ženama da prisustvuju sportskim događanjima na stadionima, priopćio je predsjednički ured.

“Ne bi trebalo biti razlike između žena i muškaraca u islamu i iz tog razloga ženama bi također trebalo biti dopušteno da prisustvuju sportskim događanjima”, izjavio je Rouhani tijekom sastanka s iranskim sportašima u svom uredu, navodi se u priopćenju, kako prenosi Fena.

Ženama je zabranjeno posjećivati sportske stadione u Iranu 39 godina.

Zabranu je uvelo vjersko čelništvo zemlje nakon revolucije iz 1979.

Iransko utjecajno vjersko rukovodstvo vjeruje da ženama nema mjesta na nogometnim stadionima na kojima su muškarci previše emotivni i na kojima se uzvikuju vulgarne parole. 

Rouhani: Žene ne bi trebale biti kažnjene zbog muških vulgarnosti

Rouhani je odbacio takve tvrdnje, rekavši da žene ne bi trebale biti kažnjene zbog činjenice da su muškarci vulgarni na sportskim događanjima.

Iranski potpredsjednik Ebtekar Masoumeh predložio je da bi specijalne sekcije za žene ili obitelji u iranskim nogometnim arenama mogle pomoći u ukidanju zabrane.

Vjersko čelništvo odbacilo je takve sugestije.

Prosvjedi protiv zabrane intenzivirani su posljednjih mjeseci, posebno zbog kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo protiv Sirije, kada je sirijskim ženama dopušteno da prisustvuju meču u Teheranu, ali Irankama nije, u potezu koji je iranski parlament nazvao “žalosnom i uznemirujućom diskriminacijom”, prenosi dpa.

Izvor: Agencije