Rouhani: Trump će u sukobu s Iranom proći kao Saddam

Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja... uključujući reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni, kaže Hassan Ruohani (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio u subotu da predsjednik SAD-a Donald Trump neće uspjeti ostvariti svoj cilj u sukobu s Islamskom Republikom, baš kako to nije uspjelo ni nekadašnjem iračkom vođi Saddamu Husseinu.

Agencija Reuters navodi da je Rouhani aludirao na rat dvije bliskoistočne sile 80-ih godina prošlog vijeka.

“Isto će se dogoditi i Trumpu. Amerika će doživeti istu sudbinu kao i Saddam Hussein”, poručio je Rouhani u govoru koji je prenošen uživo na iranskoj državnoj televiziji, povodom godišnjice početka Iransko-iračkog rata, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

“Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja… uključujući naše reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni”, dodao je Ruohani.

Zarif: SAD je prijetnja za globalnu zajednicu

Dan ranije je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif poručio preko Twittera da Trumpova administracij predstavlja prijetnju po Bliski Istok i uopće za globalnu zajednicu.

“Istina je da postoji stvarna prijetnja po našu regiju i po međunarodni mir i bezbjednost. Ta prijetnja dolazi od osjećaja Trumpove administracije da su povlašteni da destabiliziraju svijet, zajedno sa saučesnicima u našoj regiji”, poručio je Zarif.

On je istakao da se SAD mora početi “ponašati kao normalna država”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Izvor: Agencije