Rouhani: Strane snage nisu sigurne u regiji

Rouhani je pozvao Washington da se vrati u nuklearni sporazum, iz kojeg se povukao 2018. (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je stranim vojnim snagama da se povuku s Bliskog istoka, navodeći da bi “mogli biti u opasnosti” ako ostanu u regiji.

“Danas je u opasnosti američki vojnik, sutra bi to mogao biti evropski”, poručio je Rouhani bez daljnjeg objašnjenja u govoru koji je prenosila televizija.

Ti komentari uslijedili su dan nakon što su Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale mehanizam za rješavanje sporova u okviru nuklearnog sporazuma, nakon što je Iran nastavio kršenje sporazuma sklopljenog 2015.

To je prvi put da iranski predsjednik prijeti evropskim državama uslijed zaoštrenih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Rouhani je odbacio prijedlog za novi “Trumpov sporazum” u svrhu rješavanja nuklearnog spora, izjavivši da je to “čudna” ponuda, usput kritizirajući predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da uvijek krši obećanja, javlja Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je pohvalio Trumpa za umiješanost u sklapanje dogovora, pozvao je američkog čelnika da zamijeni iranski nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. svojim novim sporazumom kako bi osigurao da Teheran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.   

Trump je rekao da se slaže sa Johnsonom da bi “Trumpov sporazum” trebao zamijeniti iranski nuklearni sporazum.

‘Izaberite pravi put’

U govoru koji je prenosila televizija Rouhani je pozvao Washington da se vrati u nuklearni sporazum iz kojeg se povukao 2018.

“Taj gospodin premijer u Londonu, ne znam kako on razmišlja. Kaže da ostavimo po strani nuklearni sporazum i pokrenemo Trumpov plan”, rekao je Rouhani.

“Ako preduzmete pogrešan korak, to će biti na vašu štetu. Izaberite pravi put. Pravi put jest povratak u nuklearni sporazum”, istakao je Rouhani, prenosi Hina.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif smatra da nuklearni sporazum nije mrtav te da nije siguran da bi bilo kakav novi Trumpov sporazum trajao.

“Sjedinjene Američke Države nisu provele obaveze iz postojećeg sporazuma. Imao sam američki sporazum i Amerika ga je prekršila. Kad bih imao Trumpov sporazum, koliko bi on trajao?”, upitao je Zarif na sigurnosnoj konferenciji u New Delhiju.

Iran je zainteresiran za diplomatiju, ali ne i za pregovore sa SAD-om, rekao je Zarif, dodavši da je postojeći sporazum među “najboljim dogovorima” koje je mogao zamisliti.

Tri velike sile aktivirale mehanizam

Rouhani i Zarif govorili su dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka formalno optužile Iran za kršenje odredbi nuklearnog sporazuma, što je korak koji bi mogao dovesti do obnavljanja sankcija UN-a.

Zarif je izjavio da će odgovoriti na pismo koje su poslale tri evropske države i rekao da budućnost sporazuma, koji “nije mrtav”, zavisi od Evrope.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova u okviru nuklearnog sporazuma nakon što je Iran nastavio s kršenjem sporazuma sklopljenog 2015. Diplomati su rekli da je svrha te odluke spasiti sporazum pregovorima s Iranom o tome šta bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovo nametnuti sankcije UN-a, rekli su.

Tri svjetske sile obavijestile su Evropsku uniju o odluci da aktiviraju mehanizam.

Izvor: Al Jazeera i agencije