Rouhani: Sankcije Iranu će biti ukinute

Rouhani je rekao da dogovor neće biti postignut ako bude riječi samo o suspendovanju sankcija (Getty Images)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da je ukidanje, a ne suspendiranje sankcija, bilo glavna tema razgovora između Irana i Grupe 5+1.

“Tokom pregovora smo diskutovali o ukidanju ekonomskih, finansijskih i bankovnih sankcija. Nismo pregovarali o suspendovanju sankcija”, izjavio je Rouhani, a prenosi državna agencija IRNA.

Ukinute sankcije

Glasnogovornica američkog State Departmenta Marie Harf ranije je izjavila da će američke i sankcije koje je uvela Evropska unija (EU) biti suspendovane, jer je Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila da je Iran preduzeo sve ključne korake vezane za nuklearni program.

“Suspenzija je prvi korak. U pogledu američkih sankcija, njihova suspenzija i kasnije ukidanje osigurat će da se Iran pridržava svojih obaveza”, kazala je Harf.

Rouhani je rekao da dogovor neće biti postignut ako strane budu govorile o suspendovanju, a ne ukidanju sankcija.

“Svijet zna da nema drugu opciju osim da se dogovori sa Iranom”, naglasio je Rouhani.

Prošle sedmice Iran i Grupa 5+1 (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) postigle su preliminarni okvirni dogovor u cilju suzbijanja nuklearnog programa u Iranu. Rok za postizanje finalnog dogovora je 30. juni.

Historijski značaj

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je pregovore, rekavši da su oni od historijskog značaja i napomenuo da pregovaračke strane čeka još mnogo posla.

U međuvremenu je Rouhani rekao da Iran vrši obogaćivanje uranijem u cilju razvoja zemlje, a ne kako bi predstavljao prijetnju okolnim zemljama.

“Ovim dogovorom sve sankcije Iranu bit će ukinute i počet će nova era”, istakao je Rouhani.

Izvor: Agencije