Rouhani SAD-u: Ko ste vi da odlučujete o Iranu?

Iranski predsjednik odbacio zahtjeve SAD-a. (EPA)

Iranski predsjednik Hasan Rouhani zapitao je Sjedinjene Američke Države ko su one da odlučuju o Iranu i svetu, reagujući na pretnje najsnažnijim sankcijama u istoriji koje je nekoliko sati ranije najavio američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Sve zemlje sveta žele nezavisnost u vlastitim odlukama i Amerikanci mogu putem pritiska na nekim mestima nametati svoj dnevni red, no logika ne prihvata da oni odlučuju za svet”, rekao je Rouhani, prenijela je agencija DPA.

Pompeo je u ponedjeljak zapretio da će Iranu uvesti “najsnažnije sankcije u istoriji” ako vođstvo te zemlje ne promeni smjer svoje spoljne i unutrašnje politike.

Nakon što su se ranije ovog meseca Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog sporazuma s Iranom, Pompeo je nabrojao 12 zahteva za Iran i rekao da će tu zemlju osloboditi sankcija tek kada Vašington vidi opipljiv zaokret u iranskoj politici.

Zahtjevi SAD Iranu

SAD traže da Iran zaustavi obogaćivanje uranijuma, dopusti neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima u zemlji, oslobodi sve američke građane, povuče snage iz Sirije i prestane da preti Izraelu.

Zahtevi uključuju i okončanje podrške šijitskoj libanonskoj miliciji Hezbollah i jemenskim pobunjenicima Hutijima, kao i prekid razvoja programa balističkih projektila.

“Ko ste vi da odlučujete za Iran i svet? Vreme takvih izjava je prošlo”, izjavio je Rohani u izjavi koju je prenela državna televizija Press TV.

“Iranski narod stotine puta slušao je takve reči i nije im pridavao važnost”, rekao je Rohani, kako javlja AFP. 

Izvor: Agencije