Oglasi

Rouhani: SAD predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost u regiji i svijetu

Kritike su stigle nakon američke optužbe za iranski napad na dva tankera.
'Američka vlada krši sva međunarodna pravila', kaže RouhaniEPA

Predsjednik Irana Hassan Rouhani optužio je Sjedinjene Američke Države da predstavljaju "ozbiljnu prijetnju" za stabilnost u regiji i svijetu poslije američke optužbe o napadu na dva tankera na Arapskom moru.

"Američka vlada posljednje dvije godine ima agresivan stav i predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost u regiji i svijetu jer krši sva međunarodna pravila", izjavio je Rouhani u Biškeku na sastanku Šangajske organizacije za saradnju.

Dodao je da situacija na Bliskom istoku zahtijeva tješnje veze između Irana i Rusije. 

Rouhanijeva izjava uslijedila je odmah nakon što su američke vlasti optužile Iran da su odgovorne za napad na dva tankera na Arapskom moru.

Mete napada

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe, prenosi Beta.

Dva tankera, jedan norveški, a drugi japanski, bila su mete napada zasad nepoznatog porijekla. Incident se dogodio gotovo 55 km od iranske obale.

Na tom području već više od mjesec dana vladaju tenzije između Irana i SAD-a.

Washington, koji i dalje pojačava ekonomske i diplomatske sankcije Teheranu nakon istupanja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, početkom maja uputio je dodatne vojne snage na Bliski istok.

Sjedinjene Američke Države tada su optužile Iran da priprema "neposredne napade protiv američkih interesa".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.