Rouhani: SAD prebacuje dio pripadnika ISIL-a u Afganistan

Rouhani je istakao da vlasti u Damasku moraju zadržati suverenitet nad cijelom Sirijom (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da će Iran, Turska i Rusija nastaviti s dosadašnjim naporima i aktivnostima kako bi zaustavili oružane sukobe u Siriji, javlja Anadolija.

“Tri zemlje garanti, Iran, Turska i Rusija, nastavit će s naporima u cilju smanjenja sukoba i postizanja stabilnosti u Siriji”, rekao je Rouhani na konferenciji za medije u Sočiju nakon četvrtog trilateralnog samita o Siriji, kojem su prisustvovali i predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Rusije Vladimir Putin.

Istakao je da vlasti u Damasku moraju zadržati suverenitet nad cijelom Sirijom.

Upozorio je i na opasnost od prebacivanja jednog dijela pripadnika organizacije ISIL u Afganistan.

Samit o Siriji

“SAD prebacuje dio pripadnika ISIL-a u Afganistan, što može biti opasno po srednju Aziju i druge regije”, rekao je iranski predsjednik.

Dodao je i da bi bio sretan ako se američke trupe povuku iz Sirije, kao što je SAD i najavio.

“Nismo optimisti u vezi s očekivanim povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz Sirije. No, ako se to dogodi, bit ćemo sretni”, rekao je Rouhani.

U ruskom Sočiju danas je održan četvrti trilateralni samit o Siriji, kojem su prisustvovali predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Rusije Vladimir Putin i Irana Hassan Rouhani. Samit je trajao nešto duže od sat vremena.

Izvor: Agencije