Rouhani: SAD će zažaliti ako prekrši nuklearni sporazum

Nuklearna energija, Iran
IAEA je potvrdila u ponedjeljak da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija (EPA)

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u ponedjeljak da će Sjedinjene Američke Države “zažaliti ako prekrše iranski nuklearni sporazum i vidjet će odgovor Teherana za manje od tjedna”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump obećao je da će sredinom svibnja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se europske zemlje ne pridruže SAD-u u rješavanju problema za koje Trump tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma.

“Mi nećemo biti ti koji će prvi prekršiti sporazum, ali oni [SAD] trebaju neizostavno znati da će zažaliti ako ga prekrše”, rekao je Rohani u govoru povodom nacionalnog Dana nuklearne tehnologije, prenosi Beta.

Ako se SAD povuče iz sporazuma, rekao je Rohani, to bi značilo da ne drži riječ te bi, kaže, ocrnilo njihov ugled i dostojanstvo na međunarodnoj sceni.

“Mi smo mnogo bolje pripremljeni nego što oni misle i to će vidjeti ako prekrše sporazum. Za tjedan, za manje od tjedna vidjet će rezultate”, dodao je on.

Sporazum sa šest sila

Nuklearni sporazum zaključen je u srpnju 2015. između Irana i šest svjetskih sila: Njemačke, Kine, SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Rusije.

Tadašnji predsjednik SAD-a bio je Barack Obama.

Sporazumom se ograničava iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti rabljeni za izradu nuklearnog oružja.

U zamjenu su Teheranu ukinute brojne sankcije na međunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Trump je 12. svibanj odredio kao novi rok za produljivanje ustupaka i obećao je da ih neće produljiti ako Europljani ne ispune njegove zahtjeve.

Izvor: Agencije