Rouhani: Pregovori s Amerikancima mogući samo ako se pokaju

SAD treba priznati veličinu i dignitet iranske nacije i velike Islamske revolucije, poručio je Hassan Rouhani (Arhiva)

Pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama su mogući samo ako se “pokaju” i prekinu s neprijateljskom politikom prema njegovoj zemlji, izjavio je u srijedu predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Odnosu između Washingtona i Teherana su dotakli dno od kako je Donald Trump zasjeo u predsjedničku stolicu, napustio historijski nuklearni sporazum i vratio na snagu sankcije Iranu.

“Ako se Amerika pokaje i promijeni dosadašnji pristup, izvini se za ranija miješanja u unutrašnje stvari Irana, prizna veličinu i dignitet iranske nacije i velike Islamske revolucije, kao i počne govoriti o našem narodu s poštovanjem, onda ćemo biti spremni prihvatiti pokajanje, i pored toga što su nas pritiskali mnogo godina”, rekao je Rouhani na sastanku ambasadora inostranih zemalja u Teheranu.

Iranski lider održao je govor nekoliko dana nakon proslave 40. godišnjice Islamske revolucije.

Rouhani je rekao da pritisak Trumpove administracije ne vodi “ničemu”.

‘Ujedinjeniji i otporniji nego prije’

“Danas je naš narod ujedinjeniji i otporniji nego prije i suprotstavlja se SAD-u i našim neprijateljima”, dodao je Rouhani.

U govoru o stanju nacije u utorak, Trump je rekao da “SAD neće odvratiti pogled od režima koji skandira ‘Smrt Americi’ i Jevrejima prijeti genocidom” , te je Iran nazvao “terorističkom nacijom broj 1 u svijetu”, navodeći da je Teheran odgovoran za sve konflikte na Bliskom istoku.

Rouhani je, također, govorio o konfliktu Izraela i Palestine, rekavši da ako SAD želli sačuvati sigurnost jevrejske države u regiji, Palestincima se mora omogućiti da se vrate svojim kućama i održe referendum u kojem bi izabrali svoju sudbinu.

“Iako je sigurnost Izraela američka briga, trebamo reći da sigurnost regije i historijske Palestine nije zagarantirana sve dok se Palestinci ne vrate na svoju zemlju. Čak i ako SAD želi Izraelu sigurnost, to će se desiti jedino ako se Palestinci vrate kućama”, istaknuo je Rouhani.

Iran je 11. februara proslavio 40. godišnjicu zbacivanja šaha, koji je imao podršku SAD-a, i na vlast vratio ajatolaha.

Izvor: Agencije