Rouhani pozvao Palestince da budu jedinstveni

General Mohammed Baqeri je izjavio da se 'budalasti potez Donalda Trumpa' može vidjeti kao početak nove intifade (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani pozvao je Palestince i njihove političke grupe da budu jedinstveni nasuprot odluke Sjedinjenih Američkih Država o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, prenosi Anadolija.

Iranska novinska agencija Irna javlja da je o situaciji u Jerusalemu Rouhani telefonom razgovarao s političkim liderom Hamasa Ismailom Haniyehom.

“U ovim okolnostima, svi Palestinci i muslimani moraju biti jedinstveni i spremni snažno odgovoriti na američke i izraelske poteze”, kazao je Rouhani i dodao da će intifada trajati sve dok se Palestinci ne izbore za svoja zakonska prava.

‘SAD i Izrael pokazali pravo lice’

Najoštrije osudivši američku odluku o Jerusalemu, Rouhani je kazao da su SAD i Izrael tako pokazali svoje pravo lice.

Haniyeh je tom prilikom pozvao sve članice Organizacije islamske saradnje da na samitu lidera u srijedu u Istanbulu zauzmu jedinstven stav o podršci palestinskom narodu.

Potez Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela ubrzat će uništenje te države, izjavio je ranije iranski ministar odbrane, dok je vodeći komandant Revolucionarne garde telefonski kontaktirao sa dvije palestinske oružane grupe i rekao da je uz njih.

Čelnici Irana, čije su protivljenje Izraelu i podrška palestinskoj borbi u centralnom dijelu vanjske politike od Islamske revolucije 1979. godine, odbacili su prošlosedmičnu objavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da preseli Ambasadu SAD-a u Jerusalem, prenosi Reuters.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države.

“Trumpov potez ubrzat će uništenje cionističkog režima i udvostručiti jedinstvo muslimana”, rekao je iranski ministar odbrane, brigadni general Amir Hatami, prenose državni mediji.

Podrška palestinskim pokretima otpora

Prvi čovjek iranske vojske, general Mohammed Baqeri, izjavio je da se “budalasti potez Trumpa” može vidjeti kao početak nove intifade, odnosno palestinskog ustanka.

Iran već dugo podržava brojne oružane antiizraelske grupe, među kojima je i vojno krilo libanskog pokreta Hezbollah, za koje je zamjenik komandanta iranske elitne Revolucionarne garde, brigadni general Hossein Salami, kazao da su “jači od cionističkog režima”.

Qassem Soleimani, vođa ogranka Garde koji nadgleda operacije van iranskih granica, rekao je da Iran “u potpunosti podržava palestinske islamske pokrete otpora” nakon što je telefonom razgovarao s komandantima Islamskog džihada i Brigada Izz al-Deen Qassam, oružanog ogranka pokreta Hamas.

Izvor: Agencije