Rouhani pozvao na solidarnost među zaljevskim zemljama

Rouhani kaže da zemlje u regiji mogu očuvati sigurnost jedinstvom, solidarnošću i dijalogom (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da zaljevske zemlje mogu očuvati sigurnost i stabilnost regije saradnjom i solidarnošću.

Govoreći na redovnom sedmičnom sastanku vlade, iranski predsjednik izjavio je da formiranje nove koalicije, o kojoj se govori u regiji, neće biti moguće niti provodivo jer takva koalicija neće doprinijeti sigurnosti regije.

Dodao je da je Iran spreman zaštititi sigurnost regije u saradnji sa zaljevskim zemljama na isti način kako je činio u proteklim stoljećima.

Naglašavajući da sigurnost regije ne zahtijeva prisustvo stranih snaga, rekao je da zemlje u regiji mogu očuvati sigurnost jedinstvom, solidarnošću i dijalogom.

‘Podjele idu u korist neprijatelja’

“Uvijek su vladali prijateljski odnosi među susjedima”, rekao je Rouhani, naglašavajući da će sve podjele među njima ići u korist njihovih neprijatelja.

Komentirajući izvještaje o mogućem izraelskom prisustvu u regiji, kazao je da je “cionistički režim unosio nesigurnost, ubistva i teror u svaki dio svijeta u kojem je bio”, prenosi iranska novinska agencija Irna.

Prošlog mjeseca iranska Revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuskog moreuza zbog kršenja pomorskih zakona, a dvije sedmice kasnije Velika Britanija zaplijenila je iranski tanker kod Gibraltara, optuživši ih za kršenje sankcija za Siriju.

Zbog situacije s tankerima, Britanija se umiješala u diplomatski spor između velikih sila Evropske unije, koje žele održati nuklearni sporazum s Iranom, te SAD-a, koji Iranu nastoji nametnuti oštrije sankcije.

Izvor: Agencije