Rouhani: Postoji snimak napada raketama na iranski tanker

Rouhani je rekao da bi rješavanje sukoba u Jemenu moglo smanjiti tenzije u regiji (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da postoji snimak kako dvije rakete pogađaju iranski tanker u Crvenom moru, pored obala Saudijske Arabije. 

Vlasti u Teheranu navele su da je iranski naftni tanker, Sabiti, pogođen u petak. Međutim, nezavisni izvještaj o šteti nije objavljen. 

Tokom konferencije za novinare, koja se emitovala na iranskoj državnoj televiziji, Rouhani je rekao da snimak napada postoji – iako još nije prikazan u javnosti. 

Dodao je da “vlada” stoji iza napada i upozorio da će biti posljedica zbog toga. 

“To nije bilo djelo terorista, pojedinca ili grupe. To je uradila vlada. To je bio neprijateljski i podmukao čin.”

Fotografije koje je ranije objavio vlasnik tankera, Nacionalna iranska tankerska kompanija (NITC), pokazuju dvije rupe na brodu. 

NITC navodi da se napad desio stotinu kilometara od saudijske luke Džede. 

Smanjenje tenzija sa S. Arabijom

Rouhani je na konferenciji za novinare govorio i o iranskom nuklearnom sporazumu, ističući da će Iran nastaviti da se povlači od svojih obaveza. On je kazao da će zemlja nastaviti da radi sa naprednim IR-7 i IR-9 centrifugama. 

Nije poznato šta te centrifuge mogu napraviti, ali Iran posjeduje najnaprednije centrifuge koje obogaćuju uran brže nego što je dozvoljeno po ugovoru. 

“Evropske zemlje nisu uspjele da ispune svoja obećanja. Nastavit ćemo da smanjujemo naše nuklearne obaveze. Počet ćemo raditi sa IR-7 i IR-9 centrifugama.”

Govoreći o ratu u Jemenu, Iranski predsjednik je rekao da bi rješavanje sukoba u toj zemlji moglo smanjiti tenzije u regiji, koje bi onda mogle biti zaglađene kroz diplomatiju. 

“To bi na kraju dovelo do deeskalacije između Irana i Saudijske Arabije. Želimo mir i smirenje u regiji… regionalna kriza može biti riješena kroz diplomatiju i saradnju između regionalnih zemalja”, rekao je Rouhani. 

Također se osvrnuo i na tursku ofanzivu proitiv turskih snaga u Siriji. 

“Ne prihvatamo metod koji su izabrali”, kazao je Iranski predsjednik u prvom direktnom komentaru o ofanzivi. 

Izvor: Al Jazeera i agencije