Rouhani: Posjeta iračkog premijera prekretnica odnosa dvije države

Al-Kadhimi je u Teheranu rekao i da je spoljna politika Iraka zasnovana na „ravnoteži i izbjegavanju bilo kakvog svrstavanja“ (Reuters)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani ocijenio je kako posjeta novog iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija Teheranu predstavlja prekretnicu u odnosima dvije susjedne države i obećao nastavak podrške Iraku, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

„Sigurni smo da će posjeta biti prekretnica u odnosima dvije zemlje. Ostajemo spremni da budemo uz iračku državu i da radimo na stabilnosti i sigurnosti u Iraku i regiji“, rekao je Rouhani.

Al-Kadhimi, kome je dolazak u Teheran prva posjeta inostranstvu od stupanja na dužnost u maju, odgovorio je iranskom čelniku da Irak „neće dozvoliti postojanje bilo kakve prijetnje Iranu sa svoje teritorije“.

Iran vidi američko vojno prisustvo u Iraku kao prijetnju.

Al-Kadhimi je u Teheranu rekao i da je spoljna politika Iraka zasnovana na „ravnoteži i izbjegavanju bilo kakvog svrstavanja“ i da Bagdad želi da poboljša odnose s Iranom „zasnovane na nemiješanju u unutrašnja pitanja dvije zemlje“.

On će se u Iranu sastati i s vrhovnim liderom ajatolahom Alijem Khamneijem.

Al-Kadhimi je jučer trebao posjetiti Saudijsku Arabiju, zemlju koja je najveći regionalni rival Irana, ali je odložio put za Rijad pošto je saudijski kralj Salman smješten u bolnicu.

Ubistvo Soleimanija

Posjeta iračkog premijera Teheranu uslijedila je poslije posjete šefa iranske diplomatije Mohammeda Javada Zarifa Bagdadu tokom vikenda. To je bila prva Zarifova posjeta Iraku otkako su Sjedinjene Američke Države u januaru kod Bagdada ubile visokog iranskog zvaničnika, generala Qassema Soleimanija.

Zarif je obišao mjesto ubistva Soleimanija, u američkom napadu bespilotnom letelicom, te naveo kako odnosi Irana i Iraka neće biti uzdrmani uprkos smrti generala na iračkoj teritoriji.

Soleimani je bio na čelu specijalnih snaga Irana i arhitekta iranskih vojnih aktivnosti u regiji.

Iran vidi Irak kao moguću rutu za zaobilaženje američkih sankcija koje je predsjednik SAD-a Donald Trump ponovo uveo Teheranu 2018. godine, pošto je SAD napustio međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana iz 2015. godine.

Izvoz Irana u Irak iznosio je prošle godine gotovo devet milijardi dolara, navela je danas agencija IRNA i dodala da će lideri dvije zemlje razgovarati o povećanju tog iznosa na 20 milijardi dolara.

Irak i Iran su od 1980. do 1988. godine bili u ratu u kojem je poginulo oko milion ljudi.

Izvor: Agencije