Rouhani: Pogrešno je misliti da nećemo odgovoriti na prijetnje

Rouhani je pozvao Uniju da pokrene inicijativu za aktiviranje finansijskih mehanizama (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani upozorio je da bi bila velika greška da neko pomisli kako Teheran neće odgovoriti na prijetnje nakon misterioznog napada na iranski naftni tanker, agencija Beta prenosi AP.

“Ako neka zemlja misli da može da stvori nestabilnost u regiji a da ne dobije odgovor, to bi bila velika greška”, rekao je Rouhani tokom susreta sa pakistanskim premijerom Imranom Khanom u Teheranu.

Khan je u Iranu u pokušaju da doprinese smanjenju tenzija između Teherana i Saudijske Arabije koju će posjetiti slijedeće sedmice.

Povišene tenzije

Napori pakistanskog premijera uslijedili su nekoliko dana nakon što je Iran saopštio da su rakete pogodile njegov naftni tanker na Crvenom moru blizu Saudijske Arabije koja negira da stoji iza tog napada.

Tenzije u regiji Zaljeva mjesecima su povišene, otkako je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio da ponovo uvede oštre sankcije Iranu koje su znatno oslabile njegovu ekonomiju.

Odluka o uvođenju američkih sankcija donesena je nakon što je SAD jednostrano napustio međunarodni nuklearni sporazum Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Izvor: Agencije