Rouhani optužio SAD za ‘divljaštvo’ zbog sankcija

Rouhani je, između ostalog, sunarodnike pozvao da 'kletve i mržnju usmjere ka Bijeloj kući' (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je SAD za “divljaštvo”, nakon što je Washington ove sedmice uveo nove sankcije protiv Teherana.

“Amerikanci su Iranu pričinili štetu koja se mjeri desecima miliona dolara”, rekao je Rouhani u obraćanju koje je prenosila iranska nacionalna televizija.

Glasom koji je podrhtavao od gnjeva, Rouhani je rekao da se radi o “divljaštvu neviđenih razmjera” i sunarodnike pozvao da svoje “kletve i mržnju” usmjere ka Bijeloj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Napetosti između SAD-a i Irana

Napetosti između Washingtona i Teherana rastu otkako su se Sjedinjene Države prije dvije godine jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma velikih sila sa Iranom i počele da ponovo uvode sankcije koje su u skladu sa tim dokumentom ublažene.

U četvrtak je na američku “crnu listu” stavljeno nekoliko iranskih zvaničnika i subjekata zbog navodnih teških kršenja ljudskih prava u Iranu, u koje Washington ubraja i sudski proces protiv jednog iranskog hrvača koji je osuđen na smrt, a zatim i pogubljen.

Prethodno, SAD su u ponedjeljak uvele nove sankcije za iransko ministarstvo odbrane i druge aktere uključene u iranski nuklearni program i program razvoja naoružanja.

Izvor: Agencije