Rouhani: Nikada nećemo pregovarati sa SAD-om pod pritiskom

Američki 'maksimalni pritisak' prema Iranu osuđen je na neuspjeh, kazao je Hassan Rouhani (EPA)

Iran nikada neće pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, svojim dugogodišnjim neprijateljem, pod pritiskom, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani, dodajući da je pomoć Irana ključno važna za uspostavu sigurnosti na Bliskom istoku.

“Iran nikada neće pregovarati pod pritiskom… Nikada nećemo popustiti pod pritiskom Amerike i nećemo pregovarati iz pozicije slabosti. Američki ‘maksimalni pritisak’ prema Iranu osuđen je na neuspjeh”, poručio je on na konferenciji za novinare, koju je prenosila televizija, javlja Hina.

Američka administracija želi pregovarati o novom sporazumu s Iranom, koji bi dodatno ograničio njegov nuklearni program, okončao balistički program i upletenost u ratove na Bliskom istoku.

Povratak nuklearnom sporazumu

Teheran to ne želi, poručujući da su pregovori mogući samo ako se Sjedinjene Američke Države vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i ukinu sankcije.

SAD se 2018. godine jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma, koji je Iran sklopio 2015. godine sa šest svjetskih sila.

“Osiguranje mira i stabilnosti u osjetljivoj regiji Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva nije moguće bez pomoći Irana”, rekao je Rouhani.

Iran se gotovo upustio u otvoreni sukob sa SAD-om nakon američkog napada dronom, u kojem je ubijen general Qassem Soleimani kod Bagdada 3. januara, nagnavši Teheran da odgovori napadom projektila na američku bazu u Iraku nekoliko dana poslije.

Izvor: Agencije