Rouhani nije prihvatio Zarifovu ostavku

'U očima Rouhanija Iran ima samo jednu vanjsku politiku i jednog ministra vanjskih poslova', poručeno je iz kabineta iranskog predsjednika (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani nije prihvatio ostavku šefa diplomacije Mohammada Javada Zarifa, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi.

“Sve interpretacije i analize o razlozima ostavke ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, osim onoga što je on objavio na svom nalogu na Instagramu, nisu točne i, kao što je šef osoblja predsjednika Irana rekao danas, ostavka nije prihvaćena”, rekao je Qassemi, prenose zapadni mediji pozivajući se na iransku agenciju Fars.

Iranska agencija IRNA prethodno je javila da je šef predsjednikova kabineta Mahmoud Vaezi kazao da Rouhani podržava Zarifa, koji je prethodno odlučio podnijeti ostavku. 

“Riječi kojima je predsjednik danas pohvalio ministra vanjskih poslova jasan su znak zadovoljstva predstavnika iranskog naroda mudrim i efektnim pozicioniranjem i radom Zarifa i čvrst odgovor nekim pristranim i netočnim analizama”, napisao je Vaezi u svom postu na Instagramu ispod zajedničke fotografije Rouhanija i Zarifa.

U tom je postu, na perzijskom jeziku, napisano “Zarif nije sam” i “Zarif ostaje”.

Odlazi zbog ‘svojih mana’

Prema njegovim riječima, “u očima Rouhanija, Islamska republika Iran ima samo jednu vanjsku politiku i jednog ministra vanjskih poslova”.

Prethodno je Zarif vijest o ostavci objavio na Instagramu, gdje se ispričao iranskoj javnosti “zbog svih svojih mana (…) koje su ispoljene proteklih godina”.

Zarif je imenovan ministrom vanjskih poslova Irana 2013., dvije godine prije nego što je ta država pristala obuzdati program obogaćivanja uranija i obvezati se da neće razvijati nuklearno oružje u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija kao dio šireg nuklearnog sporazuma dogovorenog sa SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Kinom i Europskom unijom.

Kao osoba koja je glasno podupirala sporazum, Zarif se našao pod pritiskom “tvrdolinijaša” u Iranu, koji su se protivili sporazumu.

Reuters: Informacija nije tačna

Agencija Reuters kasnije je objavila kako su netočne tvrdnje da je Rouhani odbio ostavku ministra Zarifa.

U obrazloženju su naveli kako je objava na Instagramu zapravo s naloga koji vode Rouhanijeve pristaše, a ne osobe iz njegova kabineta.

“Priča o tomu da je iranski predsjednik Hassan Rouhani odbio ostavku ministra vanjskih poslova netočna je i povučena je”, naveo je Reuters.

Izvor: Agencije