Rouhani: Nema sigurnih puteva ako se Iranu zabrani izvoz nafte

Rouhani je rekao da bi rješavanje sukoba u Jemenu moglo smanjiti tenzije u regiji (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ponovio je prijetnju da međunarodni vodeni putevi neće biti sigurni kao prije ako se zaustavi izvoz iranske nafte.

Također je zaprijetio da će Iran smanjiti svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma.

Iranska Revolucionarna garda je naglasila da iranski naftni tanker koji je napustio Gibraltar ne treba zaštitu.

U intervjuu za iransku državnu televiziju Press TV, koja emitira program na engleskom jeziku, Rouhani je rekao: “Ako se Iranu zabrani izvoz nafte, međunarodni vodeni putevi više neće biti sigurni kao prije”, tvrdeći da velike sile znaju da pritisak na Iran neće ići u njihovu korist i da im neće garantirati sigurnost u regiji i svijetu.

Rouhani je optužio Sjedinjene Američke Države da provode ekonomski terorizam nad iranskim civilima, rekavši da svijet doživljava Ameriku kao izoliranu i nepouzdanu.

‘Iranskom tankeru ne treba zaštita’

Iranski predsjednik je dodao da će Teheran nastaviti smanjivati ​​svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma ako pregovori s evropskim zemljama ne uspiju te da neće drugima tolerirati neizvršavanje svojih obaveza.

U međuvremenu je Alireza Tangsiri, zapovjednik mornarice Revolucionarne garde, rekao kako iranskom tankeru koji je bio zatočen u Gibraltaru nije potrebna nikakva zaštita tokom plovidbe morem.

Naftni tanker, koji je, nakon oslobađanja, isplovio iz Gibraltara u ponedjeljak ujutro, kretao se u pratnji dvije britanske fregate i dva američka broda, izjavili su izvori za Al Jazeeru.

Isti izvori su isključili mogućnost istovara broda, koji, prema procjenama, prevozi dva miliona barela nafte, jer nijedna luka ne pokazuje spremnost da ga primi.

U ovom kontekstu, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je izjavio, obraćajući se Međunarodnom institutu za istraživanje mira – SIPRI u Stockholmu, da arapske zaljevske države ne mogu postići sigurnost u regiji trošeći milijarde dolara na kupovinu zapadnog oružja.

‘Nepredvidivo ponašanje vodi do haosa’

Strana vojna prisutnost u regiji, ma koliko velika bila, ne može spriječiti podrivanje sigurnosti, smatra Zarif.

“Iran troši 16 milijardi dolara na pitanja odbrane, uključujući i prehranu za milion osoba koje nose oružje. Što se tiče Saudijske Arabije, ona troši 87 milijardi dolara samo na oružje, dok Ujedinjeni Arapski Emirati izdvajaju 22 milijarde dolara na kupovinu oružja”, rekao je on.

Kada je u pitanju nuklearni sporazum, iranski ministar vanjskih poslova je kazao da će, ako iranski interesi iz sporazuma ne budu zaštićeni, biti poduzet treći korak u smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma, naglašavajući da će on biti snažniji od prethodna dva.

Zarif je, također, rekao da će “nepredvidivo ponašanje dovesti do haosa”.

“Predsjednik Amerike Donald Trump ne može činiti nepredvidive korake a zatim očekivati od drugih da slijede predvidljive politike.”

Premijer Australije Scott Morrison najavio je da će se njegova zemlja pridružiti američkoj misiji zaštite slobode plovidbe u Zaljevu.

Međunarodna koalicija u Zaljevu

Morrison je kazao da će Australija poslati “skroman” doprinos ovoj misiji, a riječ je o fregati, pomorskom nadzornom avionu “P-8A Posejdon” i timu za podršku.

Tokom posjete Sydneyu ranije ovog mjeseca, američki državni sekretar Mike Pompeo i američki ministar odbrane Mark Esper zatražili su od Australije da pomogne Sjedinjenim Američkim Državama u suprotstavljanju Iranu u pogledu pomorske sigurnosti.

Amerika je u junu iznijela prijedlog o formiranju međunarodne koalicije u Zaljevu koja bi štitila trgovačke brodove u Hormuškom moreuzu, nakon napada na nekoliko teretnih brodova u Zaljevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije