Rouhani: Iran spreman popraviti odnose s rivalima u Zaljevu

Rouhani je nazvao Izrael “kancerogenim tumorom” uspostavljenim od zapadnih zemalja kako bi ostvarili svoje interese na Bliskom istoku (Predsjedni?ki ured/AP)

Iran je spreman sarađivati sa svim svojim susjedima kako bi osigurali mir na Bliskom istoku pred američkom i izraelskom agresijom, izjavio je u nedjelju predsjednik Hassan Rouhani.

Iran i Saudijska Arabija već godinama vode ratove iz sjene, podržavajući suprotstavljene strane u sukobima u Siriji i Jemenu.

Međutim, pritisak na Teheran se pojačava nakon što je predsjednik Donald Trump izvukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest svjetskih sila i ponovno uveo sankcije. Saudijska Arabija pozdravila je taj potez.

“Iran je spreman sarađivati s državama u regiji na očuvanju sigurnosti na Bliskom istoku”, kazao je Rouhani u javnom govoru u južnoj pokrajini Hormozgan, koji je uživo prenosila državna televizija.

“Želimo uspostaviti bratske veze sa svim zemljama u regiji … Iran nikada nije započeo nikakvu agresiju u regiji”, kazao je.

“One regionalne države koje vjeruju da Izrael i Amerika mogu uspostaviti sigurnost su u krivu. Mi, muslimani, trebali bismo osigurati regionalnu sigurnost”, rekao je Rouhani dok su se čula skandiranja “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”.

“Nema mogućnosti”

Rouhanijeva prethodna otvaranja prema Saudijskoj Arabij, nakon njegovog izbora 2013. i pokušaja ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa 2017., nisu uspjela, i analitičari su skeptični da bi njegov posljednji pokušaj mogao biti drugačiji.

“S obzirom na tekuće neprijateljstvo, ne postoji mogućnost dijaloga između najvećih neprijatelja”, rekao je analitičar iz Teherana Hamid Farahvashian.

Iran optužuje Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) za podršku oružanim grupama koje izvršavaju napade na iranske snage, uključujući i samoubilački bombaški napad u srijedu u jugoistočnoj iranskoj provinciji koja graniči s Pakistanom.

Jaish al-Adl (Vojska pravde), koja kaže kako traži veća prava i bolje životne uslove za etničku manjinu Balučija, preuzela je odgovornost za napad u kojem je poginulo 27 pripadnika elitne iranske Revolucionarne garde.

Revolucionarna garda zaprijetila je Saudijskoj Arabiji, UAE i Pakistanu odmazdom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan odbacili su navode o podršci Jaish al-Adlu. Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju pakistanskog ambasadora u znak protesta zbog napada u srijedu.

Izvor: Agencije