Rouhani: Iran neće ratovati ni protiv koje države

Rouhani: 'Neuspješni su američki napori da nam prerežu veze s ostatkom svijeta' (EPA)

Iran neće ratovati ni protiv koje države, izjavio je predsjednik te države Hassan Rouhani u utorak, dan nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile raspoređivanje većeg broja vojnika na Bliskom istoku, u jeku jačanja napetosti između Teherana i Washingtona.

Strahovi zbog sukoba između Irana i SAD-a pojačani su nakon napada na dva tankera na ulazu u Zaljev u četvrtak, za koje je Washington okrivio Teheran.

“Iran neće ratovati ni protiv koje države”, rekao je Rouhani u govoru objavljenom uživo preko državne televizije.

“Oni koji nas s tim suočavaju grupa su političara s malo iskustva. Uprkos svim američkim naporima u regiji i njihovoj želji da nam prerežu veze s ostatkom svijeta i da Iran ostane osamljen, bili su neuspješni.”

Zabrinutost zbog prijetnje

Privremeni američki ministar odbrane Patrick Shanahan najavio je u ponedjeljak raspoređivanje još približno 1.000 vojnika na Bliskom istoku u odbrambene svrhe, navodeći zabrinutost zbog iranske prijetnje.

“Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo imali o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika, koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji”, rekao je on.

Izvor: Agencije