Rouhani: Iran ne prijeti regiji, ali je protiv osvajača

Vojnici su marširali ispred podijuma na kojem su stajali Rouhani i vrhovni vojni komandanti (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je na vojnoj paradi povodom Dana vojske, na kojem je prikazano najnovije naoružanje, da iranske oružane snage nisu prijetnja ni za jednu regionalnu državu, prenosi Reuters.

“Želim poručiti državama regije da oružane snage Islamske Republike Iran nisu protiv vas, ni protiv vaših nacionalnih interesa. One su tu protiv osvajača. Korijeni naših problema su cionistički režim i američki imperijalizam”, rekao je Rouhani na ceremoniji u Teheranu, koju je prenosila nacionalna televizija.

Rouhani je također izjavio da je američka odluka da stavi Iransku revolucionarnu gardu na popis terorističkih organizacija “odvratna” i da je to “uvreda” za iransku naciju.

Na svečanosti su vojnici marširali ispred podija na kojem su stajali Rouhani i vrhovni vojni zapovjednici. Paradu su nadlijetali borbeni zrakoplovi, a prikazane su i rakete, oklopna vozila, radari i elektronički sustavi za ratovanje.

Dvije iranske vojske

Iran ima dvije vojske – regularnu koja predstavlja nacionalne obrambene snage i Islamsku Revolucionaru Gardu stvorenu nakon revolucije 1979. godine da štiti Iran od unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

SAD je ranije ovaj tjedan službeno označio Revolucionarnu gardu kao stranu terorističku organizaciju.

Odgovor Teherana nije se dugo čekao te je Iran nedugo zatim proglasio i američku vojsku terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije