Oglasi

Rouhani: Dodatno ćemo probiti limite; Evropa: Ne činite to

Tri vodeće države i cijela Evropska unija izrazili su zabrinutost zbog vijesti da je Teheran prekoračio granicu dozvoljenog obogaćivanja uranija.
Iran, Nuklearno postrojenjeIran je dao dvomjesečni rok evropskim partnerima za očuvanje sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godineAP - Arhiva

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je Europu da će Teheran poduzeti "naredni korak" u probijanju limita svog procesa obogaćivanja uranija počevši od nastupajuće nedjelje.

Rouhanijevi komentari dodatno pojačavaju pritisak na europske partnere da spasu ugroženi nuklearni sporazum iz 2015. nakon američkog povlačenja iz pakta u prošloj godini.

"Ukoliko želite da izrazite žaljenje i objavite priopćenje, to možete učiniti sada", izjavio je Rouhani.

Iran je ovoga tjedna probio limite zaliha obogaćenog uranija postavljene sporazumom i najavio da će do nedjelje povećati obogaćivanje do razine koja bi omogućila stvaranje nuklearnog oružja ukoliko Europa ne ponudi novi sporazum, prenosi Associated Press.

Zabrinutost evropskih država

Stoga su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Europska unija, kao potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma, pozvale vlasti Irana da odustanu od namjere prekoračenja količine obogaćenog uranija koja je dogovorena 2015. godine.

Šefovi diplomacija tri države i Unije u zajedničkom su priopćenju izrazili zabrinutost zbog nedavne vijesti da je Iran već prekoračio granicu od dozvoljenih 300 kilograma obogaćenog uranija, prenosi Anadolija.

"Bili smo jasni i koncizni u stavu da naša privrženost sporazumu ovisi o punom pridržavanju iranske strane. Žalimo zbog ove iranske odluke koja postavlja pitanje ključnog instrumenta o neširenju nuklearnog oružja", navodi se u priopćenju.

Iran je 8. svibnja dao dvomjesečni rok europskim partnerima za očuvanje sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine, a početkom ovog tjedna iz Teherana je potvrđeno da je Iran prekoračio granicu o uskladištenom obogaćenom uraniju.

Lavrov: Ne voditi se emocijama

U međuvremenu je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao vlasti Irana da se pri djelovanju ne rukovode emocijama i poštuju osnovne stavke međunarodnog sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine.

"SAD je uveo novi paket sankcija kojima zabranjuje da se od Irana kupuje višak obogaćenog uranija. Tako je SAD članicama Ujedinjenih naroda zabranio implementaciju ranije odluke Vijeća sigurnosti UN-a. To je uzrok ove situacije", ukazao je Lavrov.

Pozvao je europske države da ispoštuju obećanja u vezi s aktiviranjem Instrumenta za podršku trgovinskoj razmjeni - INSTEX.

Vodeće članice Europske unije početkom godine su uspostavile INSTEX, novi mehanizam sa ciljem nastavka trgovinske suradnje s Iranom i zaobilaženja američkih sankcija toj zemlji.

Svim članicama Unije će biti otvorena vrata INSTEX-a, a vodeća tijela će imenovati Francuska, Njemačka i Velika Britanija, koje su, uz Rusiju, Kinu i SAD, potpisnice međunarodnog sporazuma s Iranom.

Izrael se priprema za mogući rat

Nakon što je Teheran potvrdio da je prekoračio granicu za obogaćivanje uranija, Izrael se počeo pripremati za moguće sudjelovanje u bilo kakvom sukobu između Irana i SAD-a.

Oglasio se i američki predsjednik Donald Trump, koji je rekao da se Iran "igra vatrom".

Napetosti između Washingtona i Teherana povećale su se otkako je Trump prošle godine izvukao Washington iz sporazuma i zatražio  zabranu svih međunarodnih prodaja iranske nafte.

Washington također okrivljuje Iran za napade na naftne tankere u Zaljevu, što Teheran negira.

Europski potpisnici sporazuma nastojali su povući dva dugogodišnja neprijatelja iz direktnog sučeljavanja, bojeći se da bi pogreška mogla dovesti do rata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.