Rouhani brani Revolucionarnu gardu: Američka odluka je greška

Trump je proglasio iransku elitnu gardu 'stranom terorističkom organizacijom' (Reuters)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani branio je Revolucionarnu gardu kao zaštitnika Irana i rekao da je američka odluka da iranske elitne snage proglasi “terorističkom grupom” greška.

“Pripadnici Garde žrtvovali su živote da bi zaštitili naše ljude, našu [Islamsku] revoluciju. Danas Amerika, koja je ljuta na Gardu, na crnu listu stavlja Gardu”, rekao je Rouhani u govoru prenošenom na državnoj televiziji.

U potezu bez presedana američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je proglasio Revolucionarnu gardu “stranom terorističkom organizacijom”.

Teheran je, u znak odmazde, proglasio američku Centralnu komandu (CENTCOM) “terorističkom organizacijom”, a američku vladu “državom sponzorom terorizma”.

‘Trumpov poklon Netanyahuu’

Rouhani je američku odluku nazvao greškom, a drugi iranski zvaničnici upozorili su da će taj Trumpov potez ugroziti američke interese u regiji, gdje Iran učestvuje u posredničkim ratovima, od Sirije do Libana.

“Ova greška ujedinit će Irance i Garda će biti još popularnija u Iranu. Amerika je koristila teroriste kao alat u regiji, dok se Garda borila protiv njih od Iraka do Sirije”, rekao je Rouhani.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da je potez “pogrešno usmjeren poklon uoči izbora [premijeru Izraela Benjaminu] Netanyahuu”.

Izraelci će na izborima odlučiti hoće li Netanyahu osvojiti rekordni peti mandat.

Ako SAD nastavi pritiskati Teheran, rekao je Rouhani, iranska nuklearna agencija proizvest će napredne centrifuge, potrebne za obogaćivanje uranija.

Odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se u maju prošle godine, kad se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Irana i šest svjetskih sila te ponovno nametnuo sankcije toj zemlji.

Moguća proizvodnja naprednih centrifuga

Iran je prijetio da će napustiti sporazum i nastaviti svoj suspendirani nuklearni program ako druge potpisnice sporazuma ne uspiju zaštititi interese Teherana.

“Govorim vama [američkim čelnicima]: ako nas budete pritiskali, masovno ćemo proizvoditi napredne centrifuge IR8”, rekao je Rouhani u govoru povodom iranskog Nacionalnog nuklearnog dana.

Zapovjednici Revolucionarne garde više su puta ponovili da su američke baze na Bliskom istoku i američki nosači aviona u Zaljevu u dometu iranskih projektila.

Novinar Al Jazeere Zein Basravi rekao je da posljedice proglašenja Revolucionarne garde “terorističkom organizacijom” mogu imati dalekosežne utjecaje, stvarajući “dodatni pritisak na preostale poslovne veze koje Iran još ima”.

“Iranci će vam reći da posljednji potez da se izoliraju oni i njihova zemlja ide predaleko”, rekao je Basravi.

“Stavljanje u istu kategoriju s grupama kao što su Al-Kaida ili Islamska država Irak i Levant (ISIL) mnogi Iranci smatraju ogromnom eskalacijom”, rekao je, dodavši da će Iranci sada biti spremniji podržati “agresivniji” pristup njihove vlade u odnosima sa SAD-om.

Saudijska Arabija podržala SAD

SAD je već na crnu listu stavio desetke kompanija i ljudi povezanih s Revolucionarnom gardom, ali nije cijelu organizaciju stavio na tu listu.

Trump je u ponedjeljak potvrdio ranije izvještaje da SAD planira Revolucionarnu gardu označiti tako, rekavši da će nastaviti povećavati finansijski pritisak i da Iranu bude skupa “njegova podrška terorizmu”.

Teheran je u prošlosti prijetio da će prekinuti protok nafte kroz Hormuski prolaz ako SAD pokuša pritisnuti iransku ekonomiju tako što će onemogućiti izvoz nafte iz te zemlje.

U međuvremenu je iranski regionalni rival Saudijska Arabija u utorak pozdravila američku odluku.

Saudijska Arabija, predvođena sunitskom muslimanskom kraljevskom porodicom, optužuje Iran za miješanje u unutrašnje poslove te zemlje, ali i drugih zemalja na Bliskom istoku.

Iran i Saudijska Arabija godinama vode posredničke ratove te podržavaju suprotstavljene strane u sukobima u Siriji i Jemenu.

“Američka odluka odražava ponovljene zahtjeve Kraljevine međunarodnoj zajednici da je neophodno suprotstaviti se terorizmu koji podržava Iran”, objavila je zvanična informativna agencija SPA, navodeći izvor iz Ministarstva vanjskih poslova.

Komplikacije za biznismene i kompanije

Posljednja odluka omogućit će SAD-u da onemogući ulazak ljudima za koje se smatra da su pružili materijalnu podršku Revolucionarnoj gardi, odnosno tužiti ih za kršenje sankcija.

To bi moglo uključivati evropske i azijske kompanije i biznismene koji sarađuju s brojnim podružnicama Revolucionarne garde.

Taj potez također bi mogao zakomplicirati diplomatiju.

Bez izuzetaka ili odbacivanja te oznake, američkim snagama i diplomatima moglo bi biti zabranjeno komuniciranje s iračkim ili libanskim zvaničnicima koji imaju odnose sa zvaničnicima Revolucionarne garde ili njihovim surogatima.

Izvor: Al Jazeera i agencije