Rothschild: Svjetska ekonomija je u haosu

Jacob Rothschild je naročito upozorio ulagače na 'užasne probleme u Evropi' (AP)

Britanski investicioni bankar i član poznate bankarske porodice Rothschild, lord Jacob Rothschild, upozorio je da je aktuelna geopolitička situacija najteža još od Drugog svjetskog rata.

On je u godišnjem izvještaju investicionog fonda RIT Capital Partners, čiji je predsjednik, upozorio ulagače na “haos, ekstremizam i agresiju” širom svijeta, posebno ukazujući na “užasne probleme u Evropi”, prenio je britanski list Telegraph, prenosi Tanjug.

“Pored teške ekonomske situacije, investitori se suočavaju s geopolitičkom situacijom, koja je možda najgora još od Drugog svjetskog rata”, istakao je lord Rothschild u izvještaju za 2014. godinu.

Nema strukturnih reformi

Taj 78-godišnji bankar je naveo da je to rezultat “haosa i ekstremizma na Bliskom istoku, ruske agresije i ekspanzije, kao i oslabljene Evrope, koja bilježi užasno visoku nezaposlenost, u najvećoj mjeri izazvanoj time što se vlasti u mnogim članicama Evropske unije nisu pozabavile strukturnim reformama”.

Slika globalne privrede koju je iznio u novom godišnjem izvještaju je mnogo gora od one u prošlogodišnjem, kada je kao najveće izazove za svjetsku privredu iznio usporenje rasta kineske privrede i moguće precjenjivanje akcija.

Izvor: Agencije