Roth: Zapadni Balkan je ‘centralni teren’ EU-a

Zemlje Zapadnog Balkana moraju znati da se mogu osloniti na nas, kaže Micheal Roth (EPA)

Njemački državni sekretar Michael Roth kaže da Berlin želi vidjeti veću posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu.

Pozvao je na konstruktivnost sve zemlje članice kada je u pitanju saradnja na napretku zemlja Zapadnog Balkana ka EU, prenosi Tanjug.

“Tražim konstruktivan duh svih, jer Zapadni Balkan nije naše ‘zadnje dvorište’, već naš ‘centralni teren’. U interesu svih zemlja članica, pogotovo susjeda Zapadnog Balkana, jeste da se regiji da evropska perspektiva i da on postane mjesto mira, stabilnosti i pomirenja”, kaže Roth.

Nakon predsjedavanja Vijećem EU-a ministara općih poslova, ocijenio je da Njemačka, kao trenutno predsjedavajuća članica EU-a, pridaje veliku važnost dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

‘Gradimo stabilne mostove’

“Zemlje Zapadnog Balkana moraju znati da se mogu osloniti na nas”, kaže Roth.

On navodi da Njemačka čini sve kako bi u decembru ove godine organizirala prvu Međuvladinu konferenciju EU-a i Sjeverne Makedonije čime bi bili otvoreni pristupni pregovori sa Skopljem.

Povodom najava da će Bugarska blokirati prestupni proces Sjeverne Makedonije zbog spora oko “makedonskog jezika i identiteta”, njemački državni sekretar kaže da Berlin želi da gradimo “stabilne mostove” i da je u razgovorima s bugarskim partnerima.

“Ne bi trebalo da dodajemo uvjete koji nisu postojali u ranijim zaključcima Vijeća, niti u osnovnim principima proširenja u vezi kojih smo se dogovorili”, zaključio je Roth.

Izvor: Agencije