Ross: Službenici idu u javne kuhinje, a mogu dobiti povoljne zajmove

Wilbur Ross
Wilbura Rossa, inače multumilionera, nakon ove je izjave Nancy Pelosi nazvala 'tatinim sinom' (EPA)

Američki ministar trgovine Wilbur Ross u četvrtak je kritiziran zbog nedostatka empatije prema službenicima koji ne primaju plaću od 22. prosinca zbog djelomične blokade rada saveznih organa u SAD-u.

Ross, inače multimilijunaš, za televiziju CNBC je rekao kako ne razumije zašto službenici idu u javne kuhinje hraniti se, kada mogu da dobiti zajmove s niskim kamatama, prenosi Beta.

Njegova izjava je izazvala kritike demokrata u Kongresu, Nansy Pelosi i Chucka Schumera.

“Takva izjava svjedoči o surovoj ravnodušnosti Vlade prema svojim službenicima”, rekao je Schumer, dok je Nancy Pelosi komentirala da je Ross “tatin sin”.

Usporedba s Marijom Antoanetom

Njih dvoje su Rossa usporedili s francuskom kraljicom Marijom Antoanetom koja je 1789. godine uoči revolucije komentirala siromaštvo naroda riječima: “Ako nemaju kruha, neka jedu kolače”.

Snaha američkog predsjednika Donalda Trumpa, Lara Trump, izjavila je ranije kako ima razumijevanja za 800.000 zaposlenika u javnom sektoru koji ne dobivaju plaće zbog blokade Vlade SAD-a, ali im je poručila da je nastala situacija važnija od bilo kojeg pojedinca, prenijele su agencije.

“To nije pravedno prema vama i to svi shvaćamo, ali mnogo je važnije od bilo kojeg pojedinca”, rekla je supruga Trumpovog sina Erica za Bold TV.

“To je malo patnje za budućnost naše države, a njihova djeca, unuci i generacije koje dolaze zahvalit će im na žrtvi”, kazala je Lara Trump

Američki Senat u četvrtak navečer nije usvojio nijedan predloženi tekst kojim se predviđalo ukidanje djelomične blokade rada saveznih organa u SAD-u.

Blokada se nastavlja

Plan američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku iz financijske krize koja ulazi u 34. dan nije dobio dovoljno glasova.

Za usvajanje teksta bilo je potrebno 60 glasova, dok republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu.

Trenutačna djelomična blokada rada američke Vlade najduža je u povijesti SAD-a.

Trump i demokrati odmjeravaju snage u vezi s proračunskim nesuglasicama zbog kojih je 800.000 saveznih djelatnika na prisilnom dopustu ili rade bez plaće.

U središtu sukoba jest zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom i za koji traži više od pet milijarda dolara, a demokrati odbijaju potpisati takav proračunski kompromis.

Izvor: Agencije