Oglasi

Roskosmos će koristiti prijektil R-36 za lansiranje satelita

Moskva razmatra konverziju interkontinentalnog balističkog projektila R-36M2 (Š-18 Satan) za lansiranje raketa.
Interkontinentalni balistički projektili na paradi povodom Dana pobjedeReuters

Ruska korporacija za svemirke aktivnosti Roskomos i Ministarstvo odbrane razmatraju da se izvrši konverzija interkontinentalnog balističkog projektila R-36M2 (Š-18 Satan) za lansiranje raketa, izjavio je generalni direktor Dmitrij Rogozin.

Prema njegovim riječima, bila bi velika šteta "odbaciti" ovaj "lijepi, legendarni interkontinentalni balistički projektil", prenijela je agencija Tass.

"Mogli bismo ga lako prepraviti za projekte koji se odnose na stavljanje malih letjelica do civilnih orbita. O tome se raspravlja. Ova taktika treba se primjenjivati na sve borbene rakete kada se one uklone sa borbenih dužnosti, uključujući Sarmat", naveo je Rogozin.

Probija svaku raketnu protuodbranu

Sarmat ICBM, koji će zamijeniti R-36M2 Vojevoda, ima ogroman potencijal i kada dođe vrijeme da se odbaci u narednim desetljećima taj potencijal bi trebalo iskoristiti, smatra Rogozin.

Sarmat teži oko 200 tona, može izbaciti težinu od 10 tona i sposoban je probiti svaku postojeću i buduću raketnu protuodbranu, navodi ruska agencija.

Završna faza testova, prema Rogozinu, očekuje se krajem 2020. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.