Oglasi

Roof osuđen na smrt zbog ubistva devet ljudi

Dylann Roof je 2005. ubio devet pripadnika najstarije afroameričke crkve u centru tog američkog grada.
Porota je tri sata razmatrala presudu, a Roof se nije borio za oslobađanje, niti je pokazao da se kajeAP

Sud u Charlestonu osudio je danas na smrt Dylanna Roofa zbog ubistva devet pripadnika najstarije afroameričke crkve u centru tog američkog grada, u junu 2015. godine, prenosi agencija AP.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, ubistvo je bilo rasistički motivisano, a Roof je prva osoba koja se suočava sa smrtnom kaznom zbog zločina iz mržnje u Južnoj Karolini.

Porota je tri sata razmatrala presudu, a Roof se nije borio za oslobađanje, niti je pokazao da se kaje.

Bez emocija

Kako se navodi, on se na početku suđenja direktno obratio porotnicima, insistirajući da nije mentalno bolestan, ali nije ni tražio milost, niti je objasnio zašto je počinio zločin.

„Još uvijek osjećam kako sam morao to uraditi“, rekao je on u sudnici, a za vrijeme izricanja presude nije pokazao nikakve emocije.

Roof je zločin počinio u junu 2015. godine kada je došao na večernje čitanje Biblije.

On je 45 minuta slušao citate iz Biblije, a potom je, tokom čitanja završne molitve, dok su svima bile zatvorene oči, izvadio oružje i počeo pucati.

Želio početi rat

U neke od žrtava je više puta pucao, dok su već ležale na podu.

Dan nakon ubistva on je uhapšen, a agentima FBI-ja rekao je kako je htio pucanjem „vratiti segregaciju ili započeti rasni rat“.

Posljednja osoba koja je osuđena na smrtnu kaznu u SAD-u je bombaš koji je tokom maratona u Bostonu 2015. godine aktivirao bombu i usmrtio više ljudi.

Izvor: Agencije