Ronaldo priznao krivicu, osuđen za utaju poreza u Španiji

Ronaldo je iz sudnice otišao ka aerodromu u Madridu kako bi se privatnim avionom vratio u Torino (EPA)

Portugalski fudbalski as Cristiano Ronaldo je za poresku utaju u Španiji osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 23 mjeseca i novčanu kaznu u vrijednosti od 18,7 miliona eura, javlja Anadolija.

Ronaldo je priznao krivicu i postigao nagodbu sa tužilaštvom Španije. Ponajbolji fudbaler svijeta Ronaldo neće odslužiti zatvorsku kaznu u ćeliji, jer mu je izrečena kazna kraća od dvije godine, što je granica za obavezno služenje zatvora.

Izricanju presude Ronaldo je prisustvovao u pratnji djevojke Georgine Rodriguez.

Optužnica je Ronalda teretila za utaju 5,7 miliona eura poreza u četiri krivična djela počinjena u periodu od 2011. do 2014. godine.

Ronaldo je sudnicu napustio bez obraćanja novinarima, a izašao je u pratnji dvojice policajaca i kratko pozdravio grupu fanova koji su ga čekali ispred sudnice.

Pravosudni zvaničnici saopćili su da je tužilaštvo tražilo izricanje dvogodišnje zatvorske kazne i novčane kazne u iznosu od 18,8 miliona eura. Isti izvori javljaju da je 33-godišnji Ronaldo priznao krivicu i postigao nagodbu s tužiocem da plati samo novčanu kaznu.

Novac od reklama

Ronaldo je u periodu od 2009. do 2018. godine igrao za Real Madrid, a od jula prošle godine je fudbaler italijanskog Juventusa. U Španiji se tereti da je novac zarađen od marketinga uplaćivao na off-shore račune i tako izbjegavao plaćanje poreza.

Ronaldo je iz sudnice otišao ka aerodromu u Madridu kako bi se privatnim avionom vratio u Torino.

Uporedo s tim, u sudnicu Regionalnog suda u Madridu danas je stigao i bivši španski fudbalski as Xabi Alonso, koji je optužen da je u periodu od 2010. do 2012. godine počinio tri krivična djela utaje poreza.

Xabijevo ročište je u toku, a tužilaštvo traži izricanje petogodišnje zatvorske kazne i novčane kazne u iznosu od pet miliona eura.

Sudovi u Španije ranije su za poreske utaje izrekli različite kazne brojnim fudbalerima, među kojima su i Lionel Messi, Javier Mascherano, Angel Di Maria, Radamel Falcao, Marcelo, Luka Modrić, Fabio Coentrao, Alexis Sanchez i Ricardo Carvalho. I karizmatičnom fudbalskom stručnjaku Joseu Mourinhu dosuđena je novčana kazna.

Izvor: Agencije